U kuhinji: Butternut štapići i veganski popečci od graha

Objavljeno 26.09.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Što su tikvice ljeti, to su za nas bundeve u jesen! Savršen plod koji možete pripremiti na toliko različitih načina da isto jelo ponekad ne uspijemo ni ponoviti u jednoj sezoni!

Sastojci: 

  • butternut bundeva
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje
  • cca 400 g kuhanog graha*
  • pola šalice glutenskog brašna
  • malo koncentrata rajčice ili žličica ajvara
  • češnjak u granulama
  • dimljena slatka paprika
  • sol
  • papir za pečenje


*Mi obično koristimo ostatke od (veganskog) variva/juhe od graha koje samo procijedimo i zajedno sa ostalim povrće ubacimo u multipraktik! Umjesto toga možete koristiti i crveni grah iz konzerve!

 

Priprema: Upalite pećnicu na 200°C.Bundevu ogulite, očistite sredinu i narežite ju na štapiće. Narezane štapiće stavite u posudu, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pospite sa granulama češnjaka pa sve dobro promješajte i istresite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Štapići će se peći oko 20 min do pola sata (nakon 10-15 min pečenja ih samo okrenite), odnosno dok ne porumene, što je taman dovoljno da napravite popečke od graha!  

Ako imate ostataka od variva/juhe od graha, jednostavno ih procijedite zajedno sa ostalim povrćem, ubacite u multipraktik, dodate malo koncentrata od rajčice ili žličicu ajvara, malo dimljene paprike, češnjaka i soli po potrebi!
Umjesto toga možete koristiti i grah iz konzerve, samo ga u tom slučaju malo više začinite! Kada se od graha napravila pasta, dodajte glutensko brašno i dobro promješajte da se sve sjedini! Nastat će masa slična tijestu koju možete razvaljati na prst debljine i rezati čašom ili popečke jednostavno oblikovati rukom! Ako Vam je smjesa pre vlažna dodajte još malo glutenskog brašna, samo vodite računa da ne postane gumenasto!
Popečke pecite na malo ulja, a ako Vam je od ove smjese ispalo više no što planirate pojesti, jednostavno odvojite dio oblikovanih popečaka (prije pečenja) i zamrznite za još brži ručak! 

Osim što na ovaj način možete iskoristiti ostatke jučerašnjeg ručka, ako Vam ostane viška pečene bundeve od nje možete napraviti krem juhu, a pečeni popečci od graha su odlični u sendvičima pa imate i večeru! 

Kako Vam se sviđa ova kombinacija? Jeste li već pravili nešto slično?
Koji je Vaš omiljeni bundevasti recept?

Pišite nam i šaljite svoje recepte!

Pozdrav od Maja

Autor: Maje Zmaje

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0