U kuhinji: chutney od jabuke

Objavljeno 26.09.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Već smo više puta pisale o slasticama koje pravimo od naših domaćih jabuka, a danas ćemo vam pokazati da jabuke možete iskoristiti i kao prilog uz slana jela, odnosno da od njih možete napraviti pikantan džem s lukom, odnosno chutney!

Chutney je tipičan prilog u indijskoj kuhinji, a osim od luka, može se raditi od raznog voća što mu daje karakterističan slatko-kiseli okus! Navodno odlično paše uz meso, pogotovo roštilj, a mi ga volimo u sendvičima s humusom, u tortiljama i uz falafel!  Priprema je jednostavna, a začine možete prilagoditi po želji!    


Sastojci (za staklenku od 0,5 l):

  • 450 g ljubičastog luka
  • 350 g očišćenih, kiselijih jabuka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 dcl balzamičnog octa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 žličica chilli ljuskica ili chillija u prahu
  • 1 žličica curry paste (žute) ili curry u prahu
  • 1/2 žličice đumbira u prahu


Postupak:

Narežite luk na trakice pa ga posolite i dinstajte na malo maslinovog ulja u tavici ili wok-u. Vatra neka bude srednje jaka. Kada omekša dodajte oko 2 žlice šećera i miješajte da se luk karamelizira. Zalijte sa 0,5 dcl balzamičnog octa pa ponovo miješajte dok se ne reducira. Prebacite sve u šerpu sa debljim dnom, pospite chilli ljuskicama i dodajte jabuke nasjeckane na kockice, đumbir u prahu, ostatak šećera i octa pa ostavite da se sve kuha uz povremeno miješanje dok jabuke ne omekšaju. Kada su jabuke mekane, dodajte curry pastu ili curry u prahu promiješajte i ostavite na laganoj vatri nekih 2-3 minute. Kada se chutney ohladio prebacite ga u čiste staklenke i čuvajte u hladnjaku gdje može stajati i 2 tjedna!   

Ako ste skeptični kako jabuke pašu uz luk, za početak isprobajte naš pikantni džem od luka koji se pravi vrlo slično! Nama je ova kombinacija okusa savršena i potrebno je vrlo malo chutney-a da se oplemene i najobičnija jela kao što su sendviči!    Ako planirate ove zadnje tople predjesenske dane iskoristiti roštiljajući sa ekipom, svakako pripremite ovaj pikantan prilog, sigurne smo da će se mnogima svidjeti!   

Što kažete na ovaj recept? Kako vam se sviđa? Jeste li već pravili nešto slično? Imate li neki omiljeni recept za chutney?  

Pišite nam i uživajte u novom tjednu!  

Pozdrav od Maja

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing