Ubod pčele ili ose

Objavljeno 04.09.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Pčele se rijetko nalaze izvan svojih košnica tako da su ose, koje možemo susresti posvuda, uglavnom krive za muke djece i njihovih roditelja.

Za razliku od uboda komaraca, ubod ose je izrazito bolan za dijete, a mjesto uboda brzo natiče i ostaje dosta izraženo. Ose uglavnom ubadaju u ruke ili noge jer se zapravo brane od namjernog ili nenamjernog kontakta s ljudima.

Što roditelji trebaju napraviti?

Idealno je staviti odmah led na mjesto uboda, jer će on umanjiti i bol i naticanje. Ukoliko nemate pri ruci led, dovoljna će biti i tekuća hladna voda, a idealno bi bilo nanijeti i neku od krema za smirivanje kože nakon uboda.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Ukoliko osa ubode dijete u usta, bez odlaganje potražite liječničku pomoć! Naticanje korijena jezika ili grla može biti izuzetno opasno jer postoji objektivna šansa da naticanje spriječi normalno disanje pa može u kratkom roku oći do gušenja djeteta. Na sreću, ovo se rijetko događa, ali se ipak događa. Ose privlače slatki napici poput voćnih sokova ili jogurta, pa je potrebno obratiti pozornost na dijete dok ih ispija na otvorenome. U tom slučaju roditelji bi bez zadrške trebali potražiti najbližu liječničku pomoć.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ukoliko primijetite ose ili pčele, najsigurnije je djecu skloniti iz toga područja!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing