Učenje razmišljanja

Objavljeno 23.11.2015. | Dobna skupina: 3-7

Pomognite svojem djetetu da unaprijedi proces razmišljanja tako da vodite s njim duge razgovore u kojima tražite da vam iznese svoje mišljenje, radije nego da samo izmjenjujete djeliće informacija.

Provodite rasprave o svemu, od vremena za odlazak u krevet do različitih okusa sladoleda. Kada dijete  želi ostati dulje budno upitajte ga "Zašto bismo ti trebali dozvoliti da ostaneš budan (ili budna) do kasno u noć?". Kako biste ga naveli na razmišljanje postavite mu, na primjer, pitanje "Zašto voliš ovu boju?", a ne samo "Koja je tvoja omiljena boja?". Kada dijete traži da učinite nešto za njega, nježno ga zadirkujte odgovarajući "Zašto bih?" i vidite koliko vam razloga može dati.

Uz tradicionalne aktivnosti kao što su pričanje priča, čitanje, slaganja puzzli, evo kako još možete pomoći djetetu da naučiti razmišljati:

  • Zajedno stvarajte priče pretvaranja koje imaju logične, međusobno povezane radnje. Primjerice prizori iz vrtića, igranje s lutkama ili autićima  i odlasci k baki mogu biti isprepleteni. U igri pretvaranja izmislite nove zaokrete u radnji. Možete istražiti osjećaje lutaka ili neka vaše dijete bude mama ili tata, a vi mala beba.
  • Oslanjajte se na ugodne rasprave o svemu, od izbora hrane i odjeće do dijeljenja igračaka.
  • Nemojte samo reći djetetu što da radi, objasnite zašto to želite i raspravite o argumentima za i protiv. Dajte djetetu dovoljno vremene da obrazloži svoj stav.
  • Kada vaše dijete nešto želi nemojte reći samo DA ili NE. Umjesto toga pitajte ga   što/kada/zašto/kako... Tako ćete mu pomoći da izrazi svoje mišljenje i sagleda svoje želje, što je temelj za apstraktno razmišljanje.
  • Organizirajte zajedničke aktivnosti s vršnjacima, djeca mogu međusobno diskutirati ili izrađivati smiješne slike.
  • Ne rješavajte probleme umjesto djeteta. Vaša je uloga pomoći mu u promišljanju i ponuditi mu ohrabrenje.
  • Stvarajte iskustva koja uključuju pojmove količine, vremena i prostora, a koje angažiraju djetetov osjećaj tog trenutka.
  • Izložite dijete bogatom rasponu aktivnosti i podržavajte njegove interese i sposobnosti. Sva će ta iskustva ojačati njegovu sposobnost apstraktnog razmišljanja.
  • Pomažite djetetu da se služi riječima kako bi opisalo različite osjećaje, od ljutnje do bliskosti.

Izvor: Razvoj zdravog uma, Stanley Greenspan, dr. med s NancyBreslau Lewis

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

0

Zajedno stvarajte priče pretvaranja koje imaju logične, međusobno povezane radnje.

Napomena
Vodite s djetetom ugodne rasprave o svemu, o izboru hrane, o vremenu za odlazak u krevet do različitih okusa sladoleda i izbora odjeće.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing