Učimo kroz igru - dijeliti je zabavno!

Objavljeno 25.05.2015. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Znate one situacije kada se dva mališana istodobno zainteresiraju za istu igračku? Dijeljenje je važna stvar koju djeca tek moraju naučiti. Evo i kako.

Koliko vam je poznata situacija kada se dva mališana istovremeno zainteresiraju za jednu igračku? Uzmete li jednom, plakat će, pokušate li objašnjavajući potaknuti dijete da ponudi igračku drugom, neće pristati, ako mu pomognete svojim primjerom, uzmete igračku i date drugom, opet će plakati. Kako god okrenuli, jedno dijete će plakati. Možete uzeti igračku i spremiti je, onda ćete završiti sa dva uplakana mališana.

Djeca se nahode po svojim mislima i osjećajima koje ne mogu kontrolirati, i tada nastupamo mi roditelji koji im možemo pomoći naučiti kontrolirati osjećaje, odnosno samokontroli

Situacije dijeljenja mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo, a naši ih mališani tek trebaju naučiti. Da, naučiti, nije im u genima da dijele, prvenstveno ne svoje igračke, barem ne dok ne izgube interes za pojedinu igračku. Djeca se nahode po svojim mislima i osjećajima koje ne mogu kontrolirati, i tada nastupamo mi roditelji koji im možemo pomoći naučiti kontrolirati osjećaje, odnosno samokontroli.

Zamislite prvo sebe u trenutku kada dođete u trgovinu, recimo, sa cipelama. Ugledate predivan par od kojeg zastaje dah i odmah tražite prodavača svoj broj. On vam odgovara da gospođa iza vas upravo isprobava zadnji par. Dok ju gledate, razne misli vam se vrte po glavi: „Hoće li ih kupiti? Ma sigurno neće! Oh, da su joj barem premalene. Ma vidi samo kako gura nogu u njih, još će mi ih i raširiti, šta ću onda? Ma nema ih uz šta nositi, a meni su idealne uz moju jesensku torbicu! Previsoka joj je peta, a ja sam opasna mačka u petama! Opa, vraća ih u kutiju, sada je napokon na mene red!“ I dok lagano krećete prema kutiji sa cipelama, čujete gospođu kako govori prodavaču da će ih kupiti. Osjećate prolom osjećaja ljutnje, razočarenja, bijesa, iskočili bi iz vlastite kože. Tako se osjećaju i naša djeca, samo što nam to kroz suze, viku, ugrize, čupanje, udaranje ili bacanjem na pod i pokažu.

Ali glavu gore, evo par zanimljivih ideja kako ih naučiti kontrolirati vlastite osjećaje. Neće niti znati što uče, a naučiti će i pritom se odlično zabaviti!

Praktični primjeri

Iskoristite svakodnevne situacije, rituale koje već imate sa svojim djetetom:

  • u vrijeme igranja – igrajte igre u kojima ćete se izmjenjivati; slaganje kockica, kada dijete stavi kockicu, stavite vi jednu na njenu, pa opet dijete, pa opet vi, ili klasična igra dodavanja loptom ili balonom, provlačite se ispod stolica/stola, ili napravite tunel od kartonske kutije. Neki dan smo imali prijatelje u gostima i jednu veliku pilates loptu na kojoj su htjeli istovremeno sjediti i moj sin (20 mjeseci) i njegov 3 mjeseca mlađi prijatelj. Pa smo odlučili primijeniti taktiku izmjenjivanja. Dok sam držala svog sina dok je skakutao na lopti brojali smo do pet. Njegov prijatelj je bio van sebe od ljutnje, ali iste sekunde kada je on došao na red, preokrenuo se u malog veseljaka, ali je zato moj sin u tom trenutku negodovao. Nakon par izmjenjivanja, shvatili su da nas dvije brojimo i počeli kimati glavom u ritmu brojenja. Bilo je i dalje bunjenja u trenutcima zamjene, ali više ne tako drastičnog. Veselimo se slijedećem susretu sa pilates loptom :) Također se možete utrkivati, naglasak je na načinu na koji ćete započeti trku, a cilj je da dijete ne krene dok ne kažete: „Triiiii, četiriiiii…. SAD!“
  • u vrijeme jela – servirajte stol zajedno uvijek naglašavajući da je jedan tanjur za tatu, jedan za dijete, jedan za mamu, isto tako sa priborom za jelo ili šnitama kruha ili stavljanjem jela u tanjur. Ovo je odlična prilika da dijete nauči imenovati sav pribor za jelo, kao i namirnice koje konzumirate. Nakon nekog vremena možete očekivati da vam dijete stavi krumpir u tanjur iako ga niste namjeravali jesti, jer mama nije dobila svoj krumpir.
  • u vrijeme spavanja – dok čitate priču za laku noć, jednu stranicu može okrenuti mama, jednu dijete. Možete naizmjence protresti jastuke ili dekicu. Kada moj sin i ja idemo spavati, mi se izmjenjujemo dok govorimo laku noć svim životinjama, a neki puta i prijateljima koje je vidio taj dan.

Kroz ove igre dijete shvaća izmjenjivanje kao pozitivnu situaciju koja će postaviti temelje za dijeljenje sa drugima i uz to se dobro i osjećati. Postoje i razne igre za grupu djece, ali o tome neki drugi put.

Sretno!

Autor: Anita Ikica

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dijeljenje je važna lekcija koju djeca moraju savladati - nije im, naime, prirodno da svoje stvari, posebno one koje im se sviđaju, dijele.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing