Ukusan i zdravi LCHF kruh
Ovaj kruh odlična je zamjena za klasični kruh ili pecivo ljudima koji su iz raznih razloga alergični ili osjetljivi na mlijeko i mliječne proizvode, jaja ili brašno žitarica.
Posebno je prikladan za celijakičare, one koji boluju od Chronove bolesti ili drugih crijevnih bolesti, imaju problema s probavnim tegobama ili su pak vegani koji izbjegavaju hranu životinjskog porijekla. Sportašima je ovo dobar izvor energije.
Odličan je samo sa maslacem ali može ga se jesti i sa slatkim i sa slanim namirnicama. Trajnost je duga ali ga je najbolje čuvati u hladnjaku zamotanog u masni papir.
Ovaj kruh ne sadrži gluten, kvasac kao ni žitarice.
Sastojci
- 2 mlinca* suncokretovih sjemenki
- 1 mlinac zlatnog lana
- 1 mlinac smeđeg lana
- 1 mala žličica himalajske soli
- prstovet zelene stevije u prahu
- 1 žlica psylliuma
- 1 žličica bijelog papra mljevenog
- 1 žličica suhe mješavine domaćih trava (kao provansalske)
- 3 žlice oljuštenog konopljinog sjemena
- 3 žlice neoljuštenog sezama + 2 žlice za posipanje
- 3 žlice krupno sjeckanih oraha (ne mljevenih)
- 1 žlica kokosovog ulja
- 3 dcl vode + 2 žlice chia sjemenki
*mlinac za kavu
Koraci
- Prvo umiješati vodu i chia sjemenke i ostaviti 5-10 minuta kako bi nabubrile. Umiješati ostatak suhog materijala. Tanko rasporediti po papiru za pečenje na okruglu formu za kolače, na debljinu od oko 2 cm.
- Peče se 10 minuta na 250 stupnjeva plus 10 minuta na 180 stupnjeva. Okrenuti na dasku i u potpunosti ohladiti prije rezanja.
Izvor: okusi.hr