Ulje crnog kima - pomoć kod imuniteta i alergija

Objavljeno 11.11.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Ulje crnog kima jedan je od najsjajnijih primjera kako mnogobrojni prirodni sastojci prisutni u prirodnom supstratu kao što su sjemenke crnog kima mogu djelovati pozitivno na zdravstveno stanje.

Hladnoprešano ulje crnog kima (Black Cumin Oil) dobiveno je pažljivim mehaničkim tiještenjem sjemenki crnog kima (kumin, Nigella sativa, Ranunculaceae), uz dodatnu filtraciju, no bez daljnje obrade (uklanjanje kiselina, izbjeljivanje, dodavanje mirisa ili sl.)

Biljka se uzgaja u južnim regijama Europe i zapadnom dijelu Azije. Pored osnovne uloge u dobivanju ulja, sjemenke se koriste i u pekarskoj industriji za peciva. Bistro ulje ima žutu do smeđe-zelenu boju, uz specifičan začinski miris koji može biti blaži ali i vrlo intenzivan. Sadrži u prosjeku 0.5-1.5% eteričnoga ulja. Čuva se zaštićeno od svjetlosti, nikada iznad sobne temperature, u dobro zatvorenim spremnicima ili ambalaži.

Primjena:

Ulje crnog kima sadrži otprilike 70 posto nezasićenih masnih kiselina, vrijednih sastojaka topljivih u mastima, kao što su steroli i vitamin E, uz prosječno 1 posto eteričnog ulja crnog kima. Iz navedenog se smatra jednim od najvrijednijih nutritivnih suplemenata visokokvalitetnih sastojaka. Različite sastavnice eteričnog ulja crnog kima, kao što je timokinon imaju određene dokazane pozitivne učinke u regulaciji imunološkog odgovora i metabolizma organizma (liječenje alergija).

Ulje crnog kima namijenjeno je poboljšanju zdravstvenog stanja kod:

• alergija – kao pretjerana reakcija organizma uslijed neravnoteže imunološkog sustava; ulje crnog kima, a naročito sastojak timokinon uravnotežuje disbalans imunog sustava i nameće se kao podjednako dobar izbor kao i lijekovi antihistaminici
• slabog imuniteta  (uravnotežava razine gama-linolenske kiseline i donosi balans u smjeru PGE1 protuupalnih prostaglandina)
• povišenog kolesterola i triglicerida (bogatstvo linolne i oleinske kiseline doprinosi smanjenju tih povišenih vrijednosti)
• problema s kožom (neurodermitis, psorijaza) (timokinon i nezasićene masne kiseline djeluju na smanjenje proupalnih faktora)
• astme (nigelon je sekretolitik i bronhodilatator)
• upalnih bolesti (artritis) (timokinon posjeduje jako protuupalno djelovanje)
• kao priprema organizma u hladnom dijelu godine i sprečavanje prehlade i gripe
• probavnih tegoba - nadimanje, žučne tegobe
• autoimunih bolesti

Doziranje:

Oralno:   ½ - 1 čajne žličice 3 x dnevno

Dermalno:    ujutro i navečer 1-2 kapi na kožu

Kosa:    kao pakung ili 1-2 kapi u vlasište nakon pranja

Ulje crnog kima možete kupiti u većini ljekarni ali i online na Kemig.kosarica.hr.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ulje crnog kima pokazuje najbolje djelovanje kada se primjenjuje kroz razdoblje od 3 do 6 mjeseci.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing