Upala mokraćnog mjehura

Objavljeno 24.02.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

U više od 80 posto dokazanih upala mokraćnih organa djece uzročnik je Escherichia coli.

Normalna mokraća ne sadrži bakterije, a ako i dođe do prodora bakterije u mokraćni sustav, bilo ulaskom izvana kroz mokraćnu cijev (s kože koja okružuje čmar i spolovilo) bilo putem krvi, zdravi mokraćni organi je unište i ne dolazi do upale.

Redovito mokrenje „ispire“ prisutne bakterije

Međutim, postoje stanja kada slučajno zalutala bakterija dobije priliku preživjeti i razmnožavati se. Takav slučaj čest je kod djece koja dugo zadržavaju mokraću, odnosno odgađaju mokrenje . Naime, redovito mokrenje „ispire“ prisutne bakterije i pomaže održati mokraćne puteve sterilnima. Osim toga, dugo zadržavanje mokraće i dugo trajanje kontrakcije mišića koji otpušta urin otežava njegovo potpuno opuštanje tijekom mokrenja, pa se mokraćni mjehur ponekad ne isprazni u cijelosti što može pogodovati nastanku infekcije.

Simptomi upale mokraćnih organa

U najranijoj dobi otpornost prema infekciji je vrlo malena jer u prvim mjesecima života imunološki sustav nije dovoljno sazrio kako bi se branio pokretanjem upalnih procesa. Znakovi teških infekcija u to doba su u pravilu oskudni, tek lošije opće stanje, zastoj u prirastu tjelesne težine, nemir, gubitak teka, povraćanje, proljevaste stolice i produljena novorođenačka žutica.

Jako je važno spriječiti ponovnu pojavu upale mokraćnih organa

Kod starije djece javlja se učestalo mokrenje manjih količina mokraće, stalni osjećaj punoće mjehura uz nagon za mokrenjem i pečenjem prigodom mokrenja. Urin nerijetko postaje zamućen i poprima neugdan miris. Vrućica i bol u predjelu bubrega su znakovi da se upala proširila i na bubrege.

Kod svake sumnje da dijete ima upalu mokraćnih organa treba se javiti liječniku kako bi se s liječenjem počelo što ranije. Nakon izliječenja svakako treba obavljati periodične kontrole urina i urinokulture, a osim redovnih kontrola treba što prije otići na pregled ako dijete pokazuje neki od simptoma koji bi ukazivali na ponovnu upalu, kao što je vrućica bez drugih znakova bolesti (prehlade) ili samo neugodan miris urina. Jako je važno spriječiti ponovnu pojavu upale mokraćnih organa jer ona može prouzročiti trajno oštećenje bubrežnog tkiva.

Izvor: Godine prve, zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Dugo zadržavanje mokraće pogoduje nastanku infekcije.

Napomena
Kod svake sumnje da dijete ima upalu mokraćnih organa treba se javiti liječniku.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0