Upala uha: alergija na hranu?

Objavljeno 04.05.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Ukoliko vaša beba ili dijete često pati od upale uha, provjerite prvo ishranu. Ma koliko izgledalo čudno, takve uporne infekcije uha su često izazvane alergijom na hranu.

Pitate se kakve veze infekcija uha ima s alergijom na hranu? Evo kako se to događa. Alergija na hranu može potaknuti kroničnu upalu i naticanje srednjeg uha, što dovodi do zadržavanja tekućine pogodne za razmnožavanje bakterija. Posljedica je infekcija koja se naziva otitis media serosa. Ukoliko se ne liječi pravilno, može ošteti koštane dijelove srednjeg uha i dovesti do nagluhosti ili čak potpunog gubitka sluha.

Nova istraživanja pokazuju da većina kroničnih infekcija srednjeg uha kod male djece mogu biti izazvane pogrešnom ishranom.

Alergolog-imunolog Dr. Talal Nsuli i Dr. Belanti s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Georgetownu napravili su alergološke testove na hranu kod 104 djeteta u starosti od jedne do devet godina, koja su sva patila od kroničnih infekcija srednjeg uha. Čak 78% djece je pokazalo osjetljivost na različite namirnice. Što je još važnije, infekcija uha je prestala kod 86% djece koja su tijekom šesnaest tjedana iz ishrane izbacila namirnice na koje su pokazivala osjetljivost. Kod gotovo sve djece infekcija se ponovno javila kada su se počela hraniti kao prije. Najčešći krivci su: mlijeko, pšenica, jaja, kikiriki i proizvodi od soje.

Prema Dr. Nsulu, većina te djece je obišla više specijalista i predložena im je kiruška ugradnja cjevčice za drenažu srednjeg uha. Alergije obično nestaju nekoliko dana do nekoliko tjedana po prestanku konzumiranja namirnice, ali je potrebno nekoliko mjeseci da se infekcija sasvim smiri

Ako vaše dijete ima kroničnu infekciju uha, alergijski testovi na koži ili u krvi koje provede stručni alergolog, kao i provokacija hranom, mogu ukazati na rješenje problema.

Naročito obratite pozornost na ovo ukoliko netko u vašoj porodici ima neku alergijsku bolest (astma, dermatitis, rhinitis i sl.)

Ako je alergija na hranu potencijalni krivac upale koja se javlja kod vašeg djeteta, uklanjanje namirnice iz njegove ishrane je najjednostavniji i najjeftiniji način liječenja.

Izvor: Food - Your miracle medicine, Jean Carper

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

3

Upale uha jedan su od najčešćih zdravstvenih problema u dječjoj populaciji.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing