Upomoć, moja beba "štrajka"!

Objavljeno 13.10.2014. | Dobna skupina: 0-1

Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci uspješnog dojenja odjednom beba više ne želi sisati. Čak štoviše odbija dojku... Ne očajavajte, to je samo kratkotrajna faza koja će ubrzo proći.

Ako vam se dogodi da nakon uspješno uspostavljenog dojenja beba odjednom odbija dojku, najčešće se radi o štrajku dojenja. Najbitnije je za početak ukloniti bolest kao mogući uzrok. Inače, uzroci te kratkotrajne, za mamu stresne faze, mogu biti različiti (npr. izbijanje zubića, promjena mirisa majke, previše vanjskih uznemirujućih podražaja i slično). Bez obzira na uzrok, važno je da ostanete opušteni, ne forsirate dijete, ne uzimate ovu situaciju k srcu i češće nudite dojku. Ako smatrate da dijete treba nadohranjivati, onda koristite žličicu, šalicu ili neki drugi oblik hranjenja koji ne uključuje sisanje.

Ne zaboravite - normalno je da se osjećate nelagodno i uzrujano ako vidite da vaša beba nije sretna. Nemojte osjećati krivicu ili misliti da ste vi negdje pogriješili. I svakako imajte na umu da osjećaj u grudima uslijed neredovnog dojenja može biti izuzetno neugodan kako mlijeko nadolazi, no proći će uskoro.

Bitno je da ostanete opušteni, da ne forsirate dijete i da češće nudite dojku

Bitno je da dojenje i dalje nastavite u mirnom i tihom okruženju. Pokušajte djetetu ponuditi dojku dok je još pospano ili uspavano (najbolje onaj tren kada se tek budi). Dogodi se da bebe tako "nesvjesno" zaborave na uzrok vlastitog štrajka. Jednostavno budite strpljive i pratite djetetovo opće stanje - važno je da bude živahno, budno i s dovoljno "punih" pelena.

Ako štrajk potraje (a kod nekih beba zna potrajati i do dva tjedna) obavezno se izdajajte kako biste izbjegli prepunjenost dojki i začepljenje kanalića i kako biste zadržali dovoljnu količinu mlijeka.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Većina problema s dojenjem se lagano može riješiti, ali zahtijeva puno strpljenja i upornosti. Prednosti dojenja su brojne, pa se svakako vrijedi potruditi!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0