Upoznajte svestranu bamiju

Objavljeno 22.04.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … U kulinarstvu se kuha s različitim vrstama juha i variva, a koristi se pečena, pirjana, pohana, na roštilju ili se svježa stavlja u različite salate.

Jednogodišnja, grmolika biljka bamija (lat. hibiscus esculentus, eng. okra) porijeklom je iz Etiopije i istočne Indije. Neki nam podaci govore i o plantažnom uzgajanju u 12. st. pr. Kr. u Egiptu kada su se bamijine sjemenke koristile za kavu i dobivanje ulja, a služila je i za jelo. Njezin uzgoj proširio se diljem Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka te po obalama Sredozemnog mora, ali i istočnije. Kod nas u Hrvatskoj, kao i u većem dijelu Europe, slabije je poznata dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini često koristi.

Ova tropska biljka uzgaja se zbog svoje jestive zelene mahune. Berba započinje nekoliko dana nakon cvatnje kada joj plodovi sazriju. Prvi plodovi se pojavljuju u drugoj polovici lipnja i ima ih sve do kasne jeseni. Iako je sezona u kojoj se može nabaviti svježa bamija dosta kratka, u njenom okusu možemo uživati i dulje jer se u sušenom obliku najčešće može pronaći na našim tržnicama. Od sušene bamije mogu se pripremati gotovo sva jela kao i od svježe - potrebno ju je prethodno namočiti i kad poveća volumen, spremna je za upotrebu.

U kulinarstvu se kuha s različitim vrstama juha i variva, a koristi se pečena, pirjana, pohana, na roštilju ili se svježa stavlja u različite salate. Kada se mahune bamije režu, izlučuje se sok koji se koristi za zgušnjavanje variva. Dobro se slaže sa raznim vrstama mesa ali najbolje s janjetinom s kojom se i najčešće kombinira. Dozrele, osušene, pržene i mljevene sjemenke mogu poslužiti kao dodatak kavi, a koriste se i za dobivanje ulja.

Osim za jelo, bamija se koristi i u kozmetičkoj industriji. Sve u svemu, ovo je biljka s raznim mogućnostima upotrebe s čijim bi se okusom vrijedilo bolje upoznati.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing