Urođeni madeži i osipi

Objavljeno 27.02.2014. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Saznajte s kojim se sve urođenim madežima i osipima vaša beba može roditi.

Urođeni madeži i osipi su u pigmentu bebine kože. Nisu rizični za zdravlje, ali ih treba tijekom prvih nekoliko tjedana bebina života uočiti kako ih kasnije ne biste zamijeniti s modricama ili ostalim osipima.

Mongolske točkice

To su plavkastozelene mrlje, često pogrešno shvaćene kao modrice, obično se nalaze na bebinoj stražnjici, oko nje i/ili na donjem dijelu leđa. Ove točkice se najčešće javljaju kod beba azijskog, afričkog, romanskog podrijetla, no mogu se pojaviti i na vašoj bebi, pa se nemojte iznenaditi. Uglavnom nestaju do navršene druge, treće godine života.

Rodin ugriz

Mrljice ružičaste boje ili boje lososa, često su shvaćene kao osip. Obično se nalaze na bebinom vratu, čelu, nosu ili obrvama. Te se točke mogu zacrvenjeti kada beba plače ili ima temperaturu. Nestaju do šestog mjeseca starosti.

Erythema toxicum

Žutobijeli mjehurići, okruženi s crvenim porubom.Tijekom prvih nekoliko tjedana bebina života ti se biljezi mogu proširiti po cijelom tijelu, ali obično nestaju do dobi od tri tjedna.

Milije (osip poput zrna prosa)

Ta žutobijela područja tipično se javljaju na bebinoj bradi. Izazvana su izlučivanjem žlijezda, a obično nestaju unutar tri tjedna nakon pojavljivanja.

Točke boje bijele kave

Svijetlosmeđe mrljice mogu se pojaviti na bebinu tijelu ili ekstremitetima. Ako nađete više od šest takvih točaka, potrebano se javiti pedijatru.

Izvor: Priričnik za vlasnike malih beba, Dr.Louis Borgenicht i Joe Borgenicht

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ako niste sigurni radi li se o urođenim osipima i madežima ili lokaliziranim osipima, obratite se pedijatru.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing