Urođeni refleksi kod beba

Objavljeno 17.11.2011. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Bebe na svijet dolaze s više već urođenih refleksa koji im osiguravaju preživljavanje i ubrzavaju prilagodbu okolini.

Refleks je nesvjesna radnja koja je posljedica izravnog prenošenja podražaja na mišić. Upoznajte koje sve beba reflekse ima odmah po rođenju, te ih testirajte na jednostavan način.

Refleks sisanja

Taj refleks bebi omogućuje opskrbu hranom (u obliku majčinog mlijeka ili umjetne hrane) tijekom prvih nekoliko tjedana života. To se obično do kraja prvog mjeseca razvije u svrhovito i namjerno sisanje. Ovaj refleks možete testirati tako da bebi umetnete prst, bradavicu ili dudu u usta. Beba bi trebala umetnuti predmet ukliještiti između nepca i jezika, te isto tako micati jezik preko toga naprijed-natrag, tako ostvarujući sisanje.

Moroov refleks

Primjetite ćete da beba ispruži ruke i noge i da ih povlači prema prsima na glasnu buku i/ili iznenadna kretanja. Refleks se gubi nakon četiri do šest mjesesi života. Položite bebu na leđu i kada se umiri iznenadna kihnite ili se zakašljite, beba bi trebala isti čas reagirati na gore opisani način.

Refleks hvatanja

To su refleksi opipa koji bebu potiču na hvatanje prstima ruku (palmarni refleks) ili na svijanje nožnih prstiju (plantarni refleks). Prvi se unutar šest mjeseci života razvija u svrhovito pružanje ruku i hvatanje. Drugi se gubi nakon godine dana. Prstom pređite preko bebina otvorena dlana, beba bi trebala stisnuti (ili barem pokušati) stisnuti prstiće oko vašeg prsta. Isto učinite i pređite preko bebina stopala. Beba bi trebala svinuti (Ili pokušati svinuti) prstiće na nogama.

Refleks hodanja

Taj refleks uzrokuje da beba pokušava stati na vlastite noge i hodati bez obzira mogu li je noge držati ili ne. Roditelji trebaju u tom slučaju pridržavati bebu. Ovaj refleks se gubi nakon nekoliko mjeseci. Uhvatite bebu ispod pazuka, licem okrenuto prema vama.Psrtima držite bebinu glavicu da ne pada natrag. Sjednite u stolac i podignite bebu u stojeći položaj, a bebina stopala postavite rani na svoj bedra. Beba bi trebala pritisnuti stopala o vaša bedra kao da sama podržava svoju težinu.

Refleks jačanja vrata

Pomaže bebi u koordiniranju pokreta glavice i ruku. Obično se gubi nakon šest mjeseci. testirajte ga tako da položite bebu na leđa i nježno okrenite glavicu na desnu stranu. Bebina desna ruka trebala bi se odmaknuti od tijela, a lijeva bi se ruka mogla svinuti prema gore, prema glavici. Isprobajte i s lijevom stranom.

Obrambeni refleks

Omogućuje da se brani od stvarnih i zamišljenih napada. Ovi refleksi ne nestaju sve dok beba ne stekne precizniju motoričku kontrolu, odnosno preciznu kontrolu nad vlastitim pokretima. Testirajte ovaj refleks tako da položite bebi na leđa i držite igraču iznad bebine glave cca 30cm i polagano je primičite prema bebinog glavici. Beba bi trebala okrenuti glavu na drugu stranu.

Izvor: Priručnik za vlasnike malih beba, Dr. Louis Borgenicht i Joe Borgenicht

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Ako vaše dijete ne reagira na neke reflekse, posavjetujte se s pedijatrom.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing