Uskrsna šunka pečena u domaćem seljačkom kruhu
Bez šunke nema uskrsnog doručka, a najslađa je pečena u kruhu.
Potrebni sastojci
- 1 kg brašna (oštro bijelo, integralno ili po želji)
- 2-3 vrećice suhog ili 1-1,5 kockica svježeg kvasca (oko 60 g)
- 1 žlica soli
- 1/2 žlice šećera
- Komad šunke od oko 1,5 kg
Priprema
- Sastojke pomiješati “na suho”.
- Polako dodati toplu ili mlaku vodu i cijelo vrijeme miješati. Paziti da smjesa ostane čvrsta. Tijesto je najbolje “lupati” drvenom kuhačom sve dok se smjesa ne počne lako odljepljivati s kuhače. Tijesto mora biti glatko i svi sastojci dobro stopljeni.
- Ostaviti u velikoj posudi, prekrivenoj poklopcem i krpom ili prozirnom folijom, na toplom mjestu bez propuha. Smjesa se mora povećati barem dvostruko.
- Nakon sat-dva izvaditi tijesto i staviti na nauljeni ili pobrašnjeni lim za pečenje, razdvojiti po sredini i umetnuti šunku te preko nje ponovno preklopiti tijesto. Ostaviti da se ponovno diže oko sat vremena.
- Kad se tijesto ponovno poveća, staviti ga u prethodno ugrijanu pećnicu (180 °C).
- Peći oko 40 minuta do jednog sata.
- Na kraju izvaditi iz pećnice i prekriti krpom da se hladi. Trenutak prije vađenja iz pećnice, kruh se može lagano poprskati vodom.