Uskrsna šunka pečena u domaćem seljačkom kruhu

Objavljeno 05.04.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 3-7, 7+

Bez šunke nema uskrsnog doručka, a najslađa je pečena u kruhu.

Potrebni sastojci

  • 1 kg brašna (oštro bijelo, integralno ili po želji)
  • 2-3 vrećice suhog ili 1-1,5 kockica svježeg kvasca (oko 60 g)
  • 1 žlica soli
  • 1/2 žlice šećera
  • Komad šunke od oko 1,5 kg

Priprema

  1. Sastojke pomiješati “na suho”.
  2. Polako dodati toplu ili mlaku vodu i cijelo vrijeme miješati. Paziti da smjesa ostane čvrsta. Tijesto je najbolje “lupati” drvenom kuhačom sve dok se smjesa ne počne lako odljepljivati s kuhače. Tijesto mora biti glatko i svi sastojci dobro stopljeni.
  3. Ostaviti u velikoj posudi, prekrivenoj poklopcem i krpom ili prozirnom folijom, na toplom mjestu bez propuha. Smjesa se mora povećati barem dvostruko.
  4. Nakon sat-dva izvaditi tijesto i staviti na nauljeni ili pobrašnjeni lim za pečenje, razdvojiti po sredini i umetnuti šunku te preko nje ponovno preklopiti tijesto. Ostaviti da se ponovno diže oko sat vremena.
  5. Kad se tijesto ponovno poveća, staviti ga u prethodno ugrijanu pećnicu (180 °C).
  6. Peći oko 40 minuta do jednog sata.
  7. Na kraju izvaditi iz pećnice i prekriti krpom da se hladi. Trenutak prije vađenja iz pećnice, kruh se može lagano poprskati vodom.

Izvor: Marina kuharica za male (i velike)

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kako bi bilo da umjesto blagdanskog okupljanja oko stola u zatvorenom, spremite dekice i košare napunite hranom te ovaj Uskrs proslavite u prirodi?

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0