Uskršnja jaja obojite prirodnim bojama

Objavljeno 03.04.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Umjesto industrijskih boja, crvenu, zelenu, plavu, smeđu, žutu, ljubičastu i narančastu boju pronađite u prirodi koja vas okružuje.

Šarene pisanice obojene na potpuno prirodan i ekološki odgovoran način ne mogu se usporediti sa umjetnim, kičastim bojama, punim kemikalija. Čuvarkuća vam otkriva kako  svojim najmilijima za Uskrs ponuditi zdravo obojena jaja.

Priprema

U usporedbi s industrijskim bojama, priprema biljnih boja zahtijeva malo više vremena i truda. Prirodne sastojke koje odaberete treba usitniti na što manje dijelove, a jaja obrisati octom. Na taj način uklanjamo masnu ovojnicu koja štiti ljusku jajeta od bakterija. Ljuska postaje hrapava i boja može bolje upiti u ljusku, te stvoriti jači pigment. Jaja i sastojci se stavljaju u isto vrijeme u hladnu vodu i kuhaju dok jaje ne postane tvrdo kuhano. Kad voda zakipi, smanjuje se  intenzitet kuhanja i tako se jaja kuhaju još desetak do petnaest minuta. Nakon kuhanja, posuda sa kuhanim jajima  (zajedno sa usitnjenim biljnim sastojcima) skida se sa štednjaka i ostavlja poklopljena poklopcem ili krpom preko noći. Tek sutradan jaja se vade, suše i premazuju.

Potrebna oprema

  • broj lonaca koji ovisi o tome koliko različitih boja želimo
  • ocat kojim ćemo fiksirati boju
  • komadić slanine ili maslaca koji jajima daje sjaj te odgovarajući prirodan sastojak
  • biljni sastojci kojim želimo obojiti pisanicu

Recept za žutu boju

U 250 ml vode stavite žličicu šafrana. Pošto je pravi šafran skup, alternativno se za žutu boju mogu koristiti kurkuma, listovi kruške ili kamilica. U tom slučaju kurkumu/listove kruške/kamilicu kuhajte u pola litre vode.

Recept za smeđu boju

Tradicionalno za bojanje se koriste se ljuske luka koje daju smeđe narančastu boju. U litri vode prokuhajte ljuske luka (količina ovisi o željenom intenzitetu).

Recept za crvenu boju

Naribajte 2 do 3 korijena cikle te ih prokuhajte u litri vode.

Recept za zelenu boju

Za zelena jaja najbolji je svježi špinat. Grubo ga nasjeckajte i istucite te prokuhajte kao i prethodne sastojke.

Recept za narančastu boju

Naribajte mrkve (5-6 komada) te ih prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

Recept za plavu boju

Nasjeckajte i istucite listove crvenog kupusa. Potom ih prokuhajte u pola litre vode.

Recept za ljubičastu boju

Ljubičasta boja može se dobiti iz sušenih borovnica koje je potrebno prokuhati u 250 ml vode (što više borovnica to će boja biti intenzivnija).

Uzorci na jajima

Ako ne želite obojiti cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene uzorke. Ostavite jaja da se osuše te ih uronite u boju. Uzorke možete dobiti i korištenjem vunenog konca, tkanine i gumenih traka.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing