Uspješno završen prvi besplatni tečaj za trudnice i mlade majke

Objavljeno 04.03.2014. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Prvi besplatan tečaj za javnost, namijenjen prvenstveno trudnicama i mladim majkama, u okviru Javnozdravstvenog projekta SUTRA – Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA, održan je 17. veljače 2014., od 17 do 20 sati, u dvorani Cinestar Branimir Centar Zagreb.

Program edukativnog programa za trudnice je skraćen na ukupno tri sata (tečaj za zdravstvene djelatnike traje 6 sati) te su predavanja prilagođena prosječnom znanju opće populacije. Za tečaj se prijavilo približno 250 trudnica, no zbog izrazito lošeg vremena tog dana, tečaju je prisustvovao nešto manji broj. Svi polaznici tečaja (bilo je i nekoliko budućih očeva) dobili su opširan, vrlo informativan priručnik, s tekstovima predavača, tiskan za potrebe cjelokupnog Projekta SUTRA, a ispred predavaonice su se s trudnicama družili i mnogi partneri projekta, te je trudnice dočekalo i mnoštvo prigodnih poklona koje su im uljepšale dan..

U ime organizatora HFD-a sudionike je pozdravila i zahvalila na iskazanom zanimanju za tečaj Maja Jakševac Mikša, voditeljica projekta, naglasivši da će tijekom predavanja trudnice dobiti mnoštvo provjerenih stručnih informacija o mogućnostima samoliječenja, ali i o drugim važnim temama vezanim uz trudnoću, dojenje i novorođenčad. Zamolila je prisutne da na kraju tečaja ispune evaluacijski upitnik, da bi se dobio uvid u zadovoljstvo tečajem.

Detaljnije je Projekt SUTRA prikazala Anita Galić, također voditeljica projekta, posebno zahvalivši brojnim tvrtkama koje su podržale projekt, podržavajući time znanstveno utemeljene spoznaje o samoliječenju. Bez njihove pomoći realizacija ovako sveobuhvatnog projekta ne bi bila moguća.

Slijedila su predavanja, održana ovim redom:

  • Fiziologija trudnoće i najčešće zdravstvene tegobe tijekom trudnoće i babinja (Ulla Marton)
  • Bezreceptni lijekovi u trudnoći i tijekom dojenja (Melita Petrović)
  • Dodaci prehrani i homeopatski lijekovi (Ines Buhač)
  • Fitoterapija, probiotici i medicinski proizvodi (Katarina Fehir Šola)
  • Klinička aromaterapija i oleoterapija (Stribor Marković)
  • Najčešće dermatoze u trudnoći i fotozaštitno ponašanje trudnica (Vlatka Čavka)
  • Dermokozmetski pristup i zdravstveni rizici kozmetike (Anita Galić)
  • Utjecaj nepovoljnih čimbenika na rani rast i razvoj djeteta (Milivoj Jovančević)
  • Dermatološka njega i zaštita novorođenčadi (Nives Pustišek)
  • Prehrana trudnica, beba i dojilja - metabolički pristup (Donatella Verbanac).

Nakon svakog bloka predavanja trudnice su se vrlo aktivno uključile u raspravu, slobodno pitajući predavače sve što ih je dodatno zanimalo.

Većina trudnica je bila u drugom trimestru trudnoće, očekujući prvo dijete. Anonimno ispunjeni upitnik je pokazao da su sve trudnice bila vrlo zadovoljne, a mnoge i oduševljene tečajem kao i dobivenim priručnikom te da će ovu edukaciju svakako preporučiti prijateljicama. Neke su izrazile želju da još jednom dođu na tečaj da bi više naučile i upamtile. Trudnice su pohvalile mjesto održavanja tečaja s obzirom na udobnost sjedenja kao i prateću izložbu, gdje su dobile informacije o proizvodima za samoliječenje tijekom trudnoće kao i za njegu novorođenčadi i male djece. Negativnih komentara nije bilo, osim pokoje zamjerke na prekoračeno trajanje tečaja u odnosu na predviđenu satnicu, no istodobno mnoge su odgovorile da im je tečaj bio prekratak, da bi mnoga predavanja željele slušati i duže.

Tečaj za trudnice ponovno će se održati u istoj dvorani 7. travnja i 26. svibnja 2014.

Informacije o Projektu SUTRA trudnice mogu pratiti na web stranici www.sutra.com.hr, gdje se mogu i on-line prijaviti za prisustvovanje tečaju.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0