Usredotočite se na pozitivno

Objavljeno 03.11.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Umjesto da se usredotočite na nelijepo ponašanje vašeg djeteta koje vam smeta, podupirite poželjno ponašanje.

Ako ste zaokupljeni stvarima koje se ne odvijaju na zadovoljavajući način,  ne ostaje vam ni vremena ni snage za podupiranje željenog ponašanja. Napravite popis poželjnog ponašanja i pomognite djetetu da ga ostvari. 

Umjesto da se usredotočite na nelijepo ponašanje djeteta podupirite poželjno ponašanje

Pri tom je važno da počnete s ostvarivim, svakodnevnim ciljevima počevši od toga da dijete dođe na vrijeme na doručak i da se samo odjene. Svoju energiju usmjerite na stvaranje potrebnih preduvjeta za takvo ponašanje. Podsjetite ga na ono što treba učiniti, dogovarajte se s njim, budite kraj djeteta, pomognite mu i ohrabrite ga.

Kao roditelj najbolje poznajete svoje dijete i znate koje bi okolnosti mogle biti problematične. Predvidite takve situacije i unaprijed oblikujte okolnosti s jasnim uputama.

Imate li problema s ponašanjem djeteta prilikom posjeta  recite djetetu što za vrijeme posjeta može i smije činiti i obećajte mu nagradu ako sve prođe u redu. Upozorite ga da ne upada drugima u riječ te da će, ako se bude stalno miješalo u razgovor odraslih, morati ići u svoju sobu.

Planirajte odlazak u kupovinu. Razgovarajte s djetetom kako se treba ponašati, na primjer mirno sjediti u kolicima, hodati pokraj vas, ne juriti između polica, ne uzimati ništa s polica. Bude li sve prošlo u redu za nagradu si može izabrati neku sitnicu. Vodite računa o tome da djeca nemaju puno strpljenja i da kupovina ne traje predugo.

Izvor: Neumorna djeca, bespomoćni roditelji, G. W. Lauth, P.F. Schlottke, K. Naummann

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Predvidite situacije koje bi mogle biti problematične.

Napomena
Svoju energiju usmjerite na stvaranje potrebnih preduvjeta za djetetovo poželjno ponašanje.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing