Uživanje u terasi i vrtu i zimi

Objavljeno 09.05.2019.

Imate predivnu terasu i voljeli biste uživati u njoj i tijekom hladnih dana? Sada ne morate više bježati od hladnoće u kuću samo zato što je vani hladno. Postoji mnogo načina kojim si možete omogućiti funkcionalnu i estetski ugodnu terasu u vrtu čak i u hladnim zimskim mjesecima. Bilo da se želite družiti sa svojim voljenima u hladnim večerima ili danju, skupila sam par ideja koje vam mogu pomoći da iskoristite svoj vrt i terasu i uživate u njoj upravo onoliko koliko bi sami želite

Ustaklite terasu

Možda ste zabrinuti time koliko toplo može biti u ostakljenom prostoru i kako možete izvući najviše iz steklom okružene terase tijekom zime. Vjerujte mi, možete. Dovoljno je da uložite u kvalitetnu aluminijsku stolariju i estetski privlačan kamin koji će zadržavati prostor toplim i ugodnim za sjedenje. Uz ovu vrstu “zatvorenog” prostora, uvijek ćete biti u mogućnosti vidjeti svoju okolinu. Ako želite i vrata (a sigurna sam da želite!) kupite kvalitetna balkonska vrata koja neće dopuštati jakim vjetrovima i hladnoći prodiranje unutar prostora. Više savjeta o zatvorenim terasama pronađite na Gradnjakuce.com.

Mnoštvo jastuka i deka

Ne postoji ništa udobno i toplo kao što su deke za vas i vaše goste. U jesen nećete možda morati ni paliti grijanje jer će vam dovoljno tople deke omogućiti uživanje u prohladnim večerima na vašoj maloj terasi. Nabacajte par veliki jastuka koji će također stvoriti isti učinak. Cjelokupni interijer također dobiva novi, ugodan izgled ako dodate par jastuka za dekor, pogotovo ako vam je namještaj na terasi svijetle boje.

Dovoljno svjetlosti

Ako ste u financijskoj mogućnosti i odlučite se za izgradnju kamina, on će vam zasigurno omogućiti mnoštvo svjetlosti i ugođaj toplog doma. No, ako vam je kamin prevelika investicija, ili vaša terasa jednostavno nema prostora, osvjetlite svaki prostor na vašoj terasi sa svijećama. Ovo je vrlo jeftinija investicija, a postići će isti efekt.

Savjet za betonske terase

Ako imate kamene podove ili beton na terasi, razmislite o tome da dodate topli tepih koji će se slagati uz vaše dekorativne jastuke ili deke. Bit će vam udobnije pod nogama, a terasa će poprimiti izgled doma i dnevnog boravka. U toplijim vremenima tepih možete skupiti i pospremiti za sljedeću zimu.

Biljke

Naravno, što je terasa bez biljaka? Razmislite koliko realno ćete vremena provoditi zimi na terasi i koliko često ćete paliti grijanje? Ako je vaš odgovor svaki dan, onda se odlučite za biljke koje vole tople prostore. No, ako će vaš boravak na terasi biti povremen, onda se odlučite za biljke koje mogu podnijeti hladnije prostore. Ne želite trošiti novce na grijanje terase samo zbog biljaka. Nije funkcionalno i ne isplativo je.

Dekor

Lijepe skulpture i figure, kamenje, vaze i lonci, umjetni bonsai, sve što jedna terasa može “podnijeti”. Vjerojatno većinu ne morate ni kupovati. Samo prođite kroz dom i pokupite sve za što mislite da bi se moglo uklopiti uz dekor na vašoj terasi, a neće vam nedostajati u ostalim prostorijama.

Uživanje u vrtu i terasi zimi je ostvarivo. Uz korištenje kamina ili grijalice, toplih jastuka i deka, zatvorena terasa će odbiti svu hladnoću, a vama omogućiti uživanje u tolikoj mjeri da ćete najviše vremena i provoditi na terasi.

Autor: Maja Horvat

Čuvarkuća na Facebooku