Važnost športskih pregleda u športu

Objavljeno 31.01.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … U današnje vrijeme kada smo svjedoci niza negativnih situacija koje su se dogodile sve mlađim športašima jako je bitna zdravstvena skrb o športašima.

Osim obaveznih športskih pregleda koje športaši moraju proći dva puta godišnje kako bi mogli potvrditi registraciju u športskim klubovima i započeti s trenažnim ciklusom i natjecateljskim razdobljem, sve više postoji potreba i za dodatnim zdravstvenim pregledima, pa čak i zdravstvenim osiguranjem.

Postoji nekoliko vrsta opasnosti prilikom bavljenja športom. Najčešće su opasnosti od posljedica povreda u vidu prijeloma uslijed zamora (stres fraktura), uganuća zgloba i dislokacije tetiva. Međutim, roditelje najviše plaši iznenadna srčana smrt djeteta i mlađih osoba u tijeku treninga ili utakmica/natjecanja. U našoj zemlji na sreću, srčana bolest kod djece i mladih je rijetka, a prema podacima Američkog kardiološkog društva u SAD kod oko 750 djece godišnje dolazi do iznenadne smrti. Kod više od polovine djece smrtni ishod je posljedica srčanih bolesti, iako uzrok može biti i astma, toplotni udar i zloupotreba raznih nedozvoljenih farmakoloških supstanci.

Iznenadna smrt djeteta u športu najčešće je uzrokovana bolešću koja se naziva hipertrofična kardiomiopatija. To je urođena bolest koja predstavlja po život opasno povećanje srčanog mišića, zbog čega srce ima smanjenu sposobnost pumpanja krvi prema ostalim organima. Također i druge urođene bolesti kao što su defekti komora i pred komora srca mogu dovesti do iste pojave, gdje je jako teško provesti reanimaciju, pa su stručnjaci zaključili kako težište treba biti u prevenciji.

Kada govorimo o prevenciji pritom mislimo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu športaša, odnosno na kvalitetne športske preglede i dobivene pretrage s parametrima koji u najranijoj fazi mogu ukazati na zdravstvene probleme. Također, stručni kadrovi, tj. treneri morali bi biti upućeni u zdravstveni status športaša kako bi preventivno i u pravom trenutku mogli djelovati i spriječiti eventualne opasnosti. Svaki trener trebao bi imati uvid u popunjeni obrazac u kojem bi bili referentni podatci vezni uz antropološki i zdravstveni status športaša, a koji je verificiran od zdravstvene ustanove u kojoj se obavljaju športski pregledi. Na taj način trener može imati još cjelovitiji pristup glede opterećenja i intenziteta trenažnog procesa koji je definiran naravno prema kriterijima za određenu dobnu skupinu s kojom radi.

Također jako je bitna komunikacija između roditelja i trenera, svaki roditelj trebao bi obavezno napomenuti treneru ukoliko postoje neke anomalije ili promijene vezane za zdravstveni status športaša, odnosno ukoliko je primijetio neke promjene kod djeteta tijekom dana, umor, teško disanje, promjene na koži itd.

Važni simptomi i znaci koji mogu ukazati na bolest srca su pojava gubitka svijesti, ubrzanog rada srca ili disanja, pojačanog znojenja, plavičasto obojene usne, bol u grudima i umor (mada mogući uzroci ovih pojava mogu biti dehidracija, nizak arterijski tlak i astma). S obzirom da su bolesti srca često genetski uzrokovane, u obiteljskoj anamnezi su važni podaci je li netko od članova obitelji, mlađi od 50 godina, obolio od bolesti srca.

U gradu Zagrebu u modernoj Poliklinici za medicinu rada i športa u kojoj se provode kvalitetni zdravstveni pregledi specijalizirani za športaše, postoji vrhunski tim stručnjaka koji je svakodnevno na dispoziciji svim športašima grada Zagreba koji svakodnevno treniraju u 69 športova i preko 800-injak zagrebačkih športskih klubova.

Nemojmo zaboraviti kako se u dječjem razvoju bavljenjem športom i športskim aktivnostima postiže razvoj koštano-mišičnog sustava, jača se kapacitet srčano-dišnog sustava, pozitivno se utječe na metabolizam te se jača živčani sustav. Rezultat svega je harmoničan, funkcionalan i estetski razvoj, veća snaga, bolja koordinacija i brza regeneracija nakon fizičkih napora i stresova. Zbog toga treba poticati djecu da se bave športom od najranije dobi, ali primjereno njihovom uzrastu i stupnju mentalnog sazrijevanja. Pravilan pristup športu, uz kvalitetne stručne kadrove koji se brinu o športašima i trenažnom procesu uz suradnju s roditeljima i športskim zdravstvenim ustanovama pravovremeno se mogu izbjeći i najveće opasnosti kojima „okidač“ može biti fizički napor. Bavimo se športom kako bi šport ojačao organizam i cjelokupan zdravstveni status!

Izvor: www.kardiomiopatija.hr

Autor: Eleonora Čarapina

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Jako je bitna komunikacija između roditelja i trenera, a svaki roditelj trebao bi obavezno napomenuti treneru ukoliko postoje neke anomalije ili promijene vezane za zdravstveni status mladog športaša.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing