Veći razmak između slova pomaže disleksičnoj djeci

Objavljeno 08.09.2014. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Istraživanje talijanskih i francuskih znanstvenika pokazalo je da djeca koja imaju disleksiju čitaju brže i preciznije ukoliko postoji veći razmak između slova u tekstu.

Rezultati objavljeni u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" pokazali su kako veći razmak između slova povećava brzinu čitanja za 20% i dvostruko povećava točnost čitanja.

U istraživanju je sudjelovalo 94 disleksične djece uzrasta od 8 do 14 godina. Najveći napredak zabilježen je kod djece koja su imala problema s razlikovanjem slova. Djeca teže razlikuju slova kada je tekst gusto napisan, zbog čega se uspješnost čitanja povećava s povećanjem razmaka među slovima.

Disleksija je poremećaj u učenju čitanja i unatoč postojanju normalne inteligencije, dobrog vida i sluha, motivacije i ostalih povoljnih uvjeta. Kako vbi se nekom djetetu ili odrasloj osobi dijagnosticirala disleksija, njegova inteligencija mora biti 90 ili iznad, sposobnosti čitanja moraju biti ispod očekivane razine za njegov uzrast, dok uvjeti života i rada kod kuće i u školi moraju zadovoljavati određene minimalne zahtjeve.

Iako su skoro sva istraživanja ukazivala na to da je disleksija podjednako učestala kod dječaka i djevojčica, nedavna američka studija pokazuje da se kod dječaka javlja 2 do 3 puta češće nego kod djevojčica.

Disleksija je, kako tvrde znanstvenici, nasljedna u 85 posto slučajeva.

Izvor: www.pnas.org

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Zna se dogoditi da disleksija bude i stečena tijekom života kao posljedica fizičke traume u određenim područjima mozga.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0