Velika voćna nada - aronija

Objavljeno 13.11.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Dobro, aronija nije baš velika rastom, ali zato svojim nevjerojatnim svojstvima obara sve postavljene rekorde u kategoriji voćnih antioksidansa i ljekovitih biljaka.

Crnoplodnu aroniju svrstavamo u skupinu jagodičastog voća, njezina je domovina Sjeverna Amerika, a kao voćna vrsta najraširenija je u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Poznato je kako se se nakon nuklearne katastrofe u Černobilu upravo plodovi aronije koristili za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba.

Zreli plodovi sadržavaju vitamine A, B i C te minerale koji su korisni za krvotok, pa uravnotežuju krvni tlak, liječe jetrene i želučane tegobe, čir, migrenu, dijabetes, arterosklerozu i druge bolesti vezane za krvotok i žlijezde s unutarnjih izlučivanjem.

Ova je biljka posebno otporna na niske zimske temperature, sušu, bolesti i nametnike, pa prskanje nije potrebno, rađa bogato, a s plodovima možete slobodno dati mašti na volju: sokovi, kompoti, džemovi, svježa, sušena ili zamrznuta...

Upamtite to ime - aronija.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Aronija cvate u svibnju, a njeni cvjetovi privlače pažnju ljepotom i izrazito bijelom bojom, zbog čega se može oblikovati i kao ukrasni grm.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing