Velike promjene u životu prvašića

Objavljeno 16.08.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Polazak u školu može biti izrazito stresan za vaše dijete. Obratite pozornost na...

Ukoliko polazak svoga djeteta u školu promatrate samo kroz opseg gradiva koje mora savladati, može vam se dogoditi da propustite brojne druge probleme s kojima se ono može susresti. Ako je vaše dijete išlo u vrtić, prošlo je predškolski program i usvajanje novoga gradiva bit će mu itekako olakšano.

Što sve očekuje prvašiće?

Međutim, ne zaboravite da upravo u prvom razredu vaše dijete prvi put:

  • dobiva učiteljicu ili učitelja - prvi veliki autoritet nakon vas
  • počinje uspostavljati radne navike i usvajati obveze.


Istovremeno, od djeteta se očekuje da bude mirno na nastavi, da pažljivo sluša učiteljicu, da ne zaboravlja ispunjavati svoje obveze (od pisanja domaćih zadataka pa do prenošenja poruka roditeljima), da nauči fokusirati pozornost i slično. 

Također, dijete u prvom razredu počinje uspostavljati najrazličitije odnose sa vršnjacima. Ima potrebu da zauzme odgovarajuće mesto u svom odeljenju, ima najboljeg druga ili drugaricu, prvu školsku simpatiju...

Mislite li da je to lako za dijete koje je naviklo biti  "centar svijeta" u svojoj najbližoj okolini i koje se do polaska u školu samo igralo, pa i sva znanja u vrtiću stjecalo kroz igru? Zasigurno nije.

Prisjetite se sebe

Kako ste se vi snalazili u prvom razredu? Možda se, s određene vremenske distance, polaska u školu prisjećate kao divnog razdoblja, jer se sjećate i svega što je uslijedilo nakon toga! Međutim, vaše dijete ne zna što ga očekuje nakon prvog razreda jer nema to sa čime usporediti.

Pomozite svome školarcu

Zato sada, neposredno pred ovu veliku promjenu u životu svoga mališana,  pomozite mu odgovarajućom pripremom i psihološkom podrškom. Najbolje je da mu predočite i lijepe, ali i manje lijepe strane škole... odnosno da budete realni.

Vrlo je važno da i vi organizirate svoje rujanske dane, tako da budete što prisutniji uz dijete. Postavite se kao podrška, pokažite maksimum interesa. Potrudite se da dijete ne stekne negativnu sliku o školi, da ne osjeti otpor već od prvog razreda. U tom slučaju ćete morati uložiti jako mnogo napora u otkalnjanje problema koji su nastali.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Škola pred dijete postavlja nove zadatke i radne navike kojih u vrtiću nije bilo.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing