Vernix caseosa - prirodna zaštita kože tijekom trudnoće

Objavljeno 14.09.2014. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Sastoji se od vode, loja, oljuštenih stanica kože i lipida, a količina vernixa je individualna.

Obično prijevremeno rođena djeca imaju manje vernix caseose nego djeca rođena na termin, kao što ga manje imaju i djeca koja su rođena nakon termina.

Mnogi vjeruju da vernix ubrzava sazrijevanje kože te da služi kao "lubrikant" pri porodu. Najnovija istraživanja pokazuju da vernix ima važnu ulogu u sprječavanju isušivanja kože, termoregulaciji, zaštiti od bakterija i cijeljenju rana.

Zdravo, terminski rođeno dijete ne savjetuje se prati sapunima (time se remeti formiranje fiziološkog pH kože i zaštitne bakterijske flore kože), već nježno isprati vodom. Preporuča se trljačicom natopljenom u toplu vodu nježno ukloniti tragove krvi, ako ih ima.

Vernix se ne proporuča agresivno uklanjati, već majka jagodicama svojih prstiju, nježno umasirati vernix u kožu novorođenčeta.

Koža novorođenčeta koja je rođena nakon termina obično je ispucala i suha. Ne treba ju mazati jer se vernix upio, površinski sloj će se odljuštiti (otpasti) i ostat će zdrava koža. 

Autorica: Nives Pustišek, dr. med., spec. dermatovenerologije, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16

***

TRUDNICE I DOJILJE, PRIJAVITE SE I VI ZA BESPLATNA PREDAVANJA O LIJEKOVIMA I OSTALIM PROIZVODIMA U TRUDNOĆI:

Pred Vama je prilika družiti se s čak 10 renomiranih zdravstvenih stručnjaka, liječnika i magistara farmacije raznih biomedicinskih specijalnosti koji govore o raznim temama koje Vas muče ili zanimaju o trudnoći kao najdragocjenijem periodu života.
Obzirom da je broj sjedećih mjesta u dvorani ograničen, podsjećamo Vas da se zbog velikog interesa na vrijeme prijavite putem online prijave i rezervirate svoje mjesto za zdravije SUTRA …
I naravno, pozovite svoje partnere ili prijateljice da Vam se pridruže!

PROGRAM I NAJAVA BESPLATNOG PREDAVANJA "Projekta SUTRA":
http://www.sutra.com.hr/o-projektu/edukacija-zdravstvenih-djelatnika/teme-i-predavaci


ONLINE PRIJAVE SUDJELOVANJA:
http://www.sutra.com.hr/kontakt/projekt-sutra-prijava-trudnice

VIŠE O PROJEKTU SUTRA

www.sutra.com.hr

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

https://www.facebook.com/SUTRA.com.hr?fref=photo

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0