Vid je dar, čuvajte ga!

Objavljeno 03.10.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Osobe koje vide nerijetko ne mogu razumijeti koje je njihovo bogatstvo.

Čovjek, čije su vidne sposobnosti umanjene, zna koliko ga to ograničava u svakodnevnom životu, koliko mu napora treba za svladavanje nekih vidnih zahtijeva. Danas kada smo okruženi s toliko tehnike koja iziskuje sve savršeniji vid, a u budućnosti ćemo biti još i više, moramo biti svjesni koliko je neophodno održavati i čuvati vid i činiti sve kako bi spriječili njegovo narušavanje.

Kada se i kako vid razvija?

Od samog rođenja vid sazrijeva, postaje savršeniji, «raste» kao i dijete. U tom razvoju može biti ometen ili blokiran, a krajnji rezultat je uvijek slabovidnost ili sljepoća. Otežani razvoj vida može rezultirati i cjelovitim zaostajanjem u motornom razvoju i savladavanju određenih vještina. Brigom za dijete, svakodnevnim praćenjem njegovog razvoja, redovitim kontrolama kod pedijatra i oftalmologa možemo spriječiti neželjene posljedice.

Što je važno znati?

Zbog boljeg praćenja djece, moramo znati koja je skupina više izložena riziku i kod koje postoji veća vjerojatnost oštećenja vida.

- Prerano rođena djeca, osobito djeca ispod 1500 gr, i duži boravak u inkubatoru. U toj grupi djece naglašen je problem razvoja prematurne retinopatije.

Zbog nezrelosti retine dolazi do patološke vaskularizacije i u kranjem stadiju do sljepoće. Redovite kontrole već od rodilišta kod oftalmologa i pedijatra znatno umanjuju mogućnost razvoja komplikacija. Pružaju mogućnost pravovremenog uočavanja početnih stadija poremećaja, te primjene odgovarajuće terapije.

- Nasljednost - obitelji u kojima je jedna ili nekoliko osoba s problemima vida bilo kojeg uzroka, moraju biti svjesne da njihovo dijete ima daleko veću šansu nasljeđivanja istih. Nasljeđuju se refrakcijske anomalije (kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam). Rani pregledi vida takvog djeteta su neophodni.

Nasljednji mogu biti i katarakta – mrena, strabizam – «škiljenje», glaukom - povišeni očni tlak i niz drugih bolesti.Ako imate spoznaje o bolesti u obitelji, obvezan je pregled oftalmologa u prvoj, a najkasnije u trećoj godini života djeteta.

Na što treba obratiti pozornost? Što vi kao roditelj možete uočiti?

U prvim tjednima, obzirom da djetetov vid nije još u cijelosti razvijen, ne možete biti sigurni kako i koliko dijete vidi. Tijekom mjeseci uočavamo prati li dijete osobe u bližoj okolini ili ne.

Sa godinu dana već možemo biti sigurni jesu li oči pravilno, centralno postavljene ili nepravilno «bježe». Ono što možete zamijetiti su sve promjene na vanjskim dijelovima oka.

Obratite pozornost na:

vjeđe - otoci i promjena pigmenta, asimetrije oka, spuštenost jedne ili obje vjeđe.očna jabučica – veličina, pokretljivost, nepravilno titranje.titranje - «plesanje oka», tzv. nistagmus: nepravilno, nevoljko titranje oka, može biti vezano sa nizom drugih bolesti najčešće neuroloških, a pojavljuje se i u sklopu većeg broja sindroma i znak je oka koje slabo vidi, urođene mrene. Zahtijeva timski pristup i obradu.

zjenica – promatramo njenu veličinu, oblik, boja, i postoji li u zjeničnom otvoru postoji sivkasti odsjaj

velike oči - može biti prvi znak povišenog očnog tlaka, odnosno, kongenitalnog glaukoma.

Ako Vam se bilo što učini neobično, odvedite dijete na pregled oftalmologu. 

Zašto naglašavamo važnost praćenja i pravovremenog otkrivanja?

Otklanjanje uzroka koji ometaju pravilan razvoj vida je nephodno da bi krajnji rezultat po kvalitetu vida bio zadovoljavajući. Evo nekih primjera.

Rano otkrivanje mrene i njena operacija jedina su šansa da oko održi funkciju vida. Veliki postotak djece, a kasnije odraslih osoba u svijetu slijepo je «zahvaljujući» urođenoj mreni. Po nekim statistikama 15-20 % slijepe djece ima problem urođene mrene. Kongenitalna katarakta u velikom postotku povezana je sa većim stupnjem slabovidnosti – ambliopije. Uzroci mogu biti brojni: intrauterine infekcije različitim uzročnicima kao što su toxoplasma, rubela, citomegalovirus, herpessimplex virus. Učestalo se javlja katarakta udržena sa metaboličkim bolestima, sa sindromima (najpoznatiji su Downov sindrom, Turnerov sindrom), te sistemskim bolestima. Nasljednog je karaktera, nasljeđuje se autosomno dominantno i recesivno, a može biti i rezultat novih mutacija gena. Katarakta zahvaća jedno ili oba oka, leća može biti zamućena u cijelosti ili djelomično. Djelomično zamućenje leće dozvoljava ulazak svetlosti u oko. Na taj način svjetlo kao poticajni faktor razvoja vida može vršiti svoju funkciju. Ako je leća u cijelosti zamućena, to znači da je oko u mraku i vid se ne razvija. Indicirana je rana operacija u prvim mjesecima života jer jedino rani operativni zahvat garantira određene vidne sposobnosti. Obzirom da je oko malo, zahvat je vrlo delikatan, iziskuje veliku spretnost operatera. Vrstu zahvata sa ili bez ugradnje leće, nakon odstranjenja urođene mrene, indicira sam operater. Nakon operativnog zahvata, kada nije moguće ugraditi intraokularnu leću, dijete nosi kontaktnu leću. Daljnji tijek rehabilitacije vida zahtijeva i agresivnu okluziju, odnosno nošenje flastera. Usprkos svim naporima, ponekad rezultat, odnosno vidna sposobnost, nije onakva kakvu bismo željeli.
Strabizam je motoričko - senzorička anomalija. Može se javiti rano, tijekom prve godine, te kasnije, tijekom djetinjstva od 3. do 5. godine. Ono što mi zamjećujemo je motorička anomalija koja se očituje kao nepravilan položaj oka (nepravilno centriranje odnosno “bježanje” oka). Sam problem je puno kompleksniji i liječenje iziskuje godine aktivnog tretmana kao što su nošenje naočala, flastera, vježbe na posebnim aparatima. Veliki broj slučajeva zahtijeva i operativni tretman. Operativni zahvati su ponekad i višestruki. Operacije se vrše na očnim mišićima. Kao i kod drugih anomalija, što ranije započnemo s liječenjem, ishod je bolji.

Refrakcijske anomalije su nasljednog karaktera. Rano otkrivanje, nošenje naočala, provođenje liječenja okluzijiom i na aparatima jedini je način borbe protiv slabovidnosti – ambliopije.

Važno je spoznati našu odgovornost u pravovremenom uočavanju promjena na oku djeteta te jedino pravovremenom i odgovarajućom intervencijom dobivamo željeni rezultat.

Autorica: Neda Striber, dr.med., specijalist oftalmolog

Izvor: www.zdravlje.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

S godinu dana već možemo biti sigurni jesu li oči pravilno, centralno postavljene ili nepravilno "bježe".
Ukupni dojam

5

Otklanjanje uzroka koji ometaju pravilan razvoj vida je nephodno da bi krajnji rezultat po kvalitetu vida bio zadovoljavajući.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0