Vid novorođenčeta

Objavljeno 26.01.2015. | Dobna skupina: 0-1

Vaše novorođenče gleda, njuši, osluškuje... osjetila mu rade od rođenja.

Vid novorođenčeta izoštren je onoliko koliko je potrebno da vidi mamu i tatu, a najbolje vidi kada ga se nosi na rukama. Može vidjeti i dalje od toga, ali teško zadržava fokus na udaljenim objektima. Ipak, uočit ćete svoju bebu kako gleda u prozor kroz koji dolazi sunce ili kako pogledom prati neku osobu koja se kreće po prostoriji. Osim lica, bebama su svjetlost i pokreti najdraži objekti za promatranje. Iako vid vaše bebe funkcionira relativno dobro, ona može imati problema s fokusiranjem na udaljene objekte. Možda ćete kod svog djeteta uočiti da „škilji", ali nemojte se uplašiti - to je normalno, jer očni mišići moraju još ojačati. Što se boja tiče, beba lakše vidi kontrastne boje nego bliske nijanse. Crno-bijele slike ili igračke duže će joj zadržati pozornost nego one sličnih boja. Svjesni ste da beba uživa u promatranju svijeta oko sebe, pa joj pružajte više zanimljivih i novih prizora, ali nemojte pretjerati, jer to je za bebu vrlo težak posao. I samo premještanje bebe tijekom dana s jednog na drugo mjesto u stanu pružit će joj zanimljivu promjenu scene. O šetnji kroz park da i ne govorimo!

Beba počinje osluškivati svijet još prije rođenja. Prvo sluša mamino srce i široku paletu zvukova nastalih u maminu trbuhu, potom do nje dopiru i vanjski zvukovi, najviše glasovi članova obitelji. Kad se rodi, svi ti zvukovi odjednom postaju puno glasniji i jasniji, pa će beba jedno vrijeme biti preosjetljiva na jake i iznenadne zvukove. Primijetit ćete kako se trza ako se netko dere ili nešto padne na pod u njezinoj blizini. Isto tako, beba se umiri kada čuje zvuk sušila za kosu ili usisavača, jer su to zvukovi slični onima kakve je slušala u trbuhu. Ljudski glasovi, a pogotovo mamin i tatin, najljepša su glazba za bebine uši. Beba vrlo brzo nauči da ti glasovi imaju neke veze s nježnošću, dodirom, toplinom i hranom.

Pretpostavlja se da novorođenčad ima razvijeno osjetilo mirisa, jer znamo da ima osjetilo okusa, a ta su dva osjetila usko povezana. Dodir je izrazito važan za razvoj novorođenčeta, ne samo psihički nego i fizički! Dokazano je da dodir stimulira bebin rast. Osim toga, dodirom beba skuplja puno informacija o svijetu oko sebe. Ipak, u početku u dodiru nalazi samo utjehu. Poslije izlaska iz toplog i sigurnog mamina trbuha u svijet, nježni je dodir ono što bebi najbolje pomaže da se smiri i opusti. Uživajte!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Poznato je da je vid novorođenčeta 10 do 30 puta slabiji od normalnog vida odrasle osobe.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing