Više o heljdi

Objavljeno 02.04.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Heljdu se može konzumirati kao prilog jelu, kao dio juha, u obliku kaše ili čaja, a od prerađene žitarice proizvodi se brašno.

Osim u ljudskoj prehrani, koristi se i kao stočna hrana. Integralno heljdino brašno koristimo za pripremu jela no također i za pripremu obloga u liječenju raznih kožnih problema (lišajevi, ekcemi, čirevi) te u kozmetici za njegu lica u obliku maski za piling.

U narodnoj medicini, u obliku čaja koristi se na dva načina – biljni čaj od osušene biljke i čaj od sjemenki heljde. Heljdin čaj ima učinke u liječenju bolesti krvožilnog sustava kao što su proširenje vena, pucanje kapilara i razna krvarenja kapilara, zatim kod slabe memorije - posebno kod starijih osoba, kod reumatizma i glaukoma dok čaj od cvijeta heljde ima pozitivno djelovanje na dišne organe i dišne puteve. Ljekovita svojstva heljdinog čaja također pomažu pri oporavku od zračenja i kemoterapije pri liječenju od malignih bolesti. Konzumira se i za smirenje živaca, protiv depresije i nesanice te za popravljanje cjelokupne krvne slike.

Kao bezglutenska žitarica ima značajnu primjenu u proizvodnji kruha i drugih proizvoda za osobe oboljele od celijakije i one koji moraju izbjegavati gluten. Smatra se da konzumacija heljde djeluje povoljno na regulaciju glukoze u krvi što ju čini pogodnom u dijabetičkoj prehrani. Zbog sadržaja biljnih vlakana, dobro ju je koristiti kod probavnih problema. Zadnjih nekoliko godina, sve se više studija provodi zbog povoljnog djelovanja konzumacije heljde na razinu kolesterola, zaštitu srca i krvožilnog sustava.

Jedan od recepata s heljdom pročitajte u sljedećem članku: Heljda sa ciklom i koprom.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing