Vitamin K za krv

Objavljeno 08.11.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Vitamin K utiče na stvaranje faktora zgrušavanja krvi, što je neophodna funkcija organizma za zaustavljanje krvarenja.

Vitamin K predstavlja skupinu strukturno sličnih organskih spojeva esencijalnih za organizam čovjeka. Ovi vitamini topljivi su u mastima i, zahvaljujući tome, skladište se u masnom tkivu i jetri. Vitamini K1 (fitomenadion) i K2 (menakinon) prirodnog su porijekla, dok se  vitamin K3 (menadion) dobiva sintetski.

Njihovo najpoznatije svojstvo upravo je svojstvo koagulacije pa je poznat i kao antihemoragični vitamin. Naime, vitamin K potreban je za aktivaciju (posttranslacijskim modifikacijama) nekih proteina uključenih u procese zgrušavanja krvi, a nije zanemariva i njegova uloga u metabolizmu kostiju i drugih tkiva.

Žene koje za vrijeme menstruacije izgube puno krvi, trebaju uzimati vitamin K, jer tako smanjuju količinu krvarenja. 

Dodatno uzimanje vitamina K ne umanjuje djelovanje lijekova protiv zgrušavanja krvi koji se koriste nakon srčanog infarkta, tromboze itd.

Prirodni izvori vitamina K su: kupus, špinat, kopriva, rajčica, grašak, soja, mrkva, krumpir, biljna ulja, riblje ulje, mlijeko, sir i alge.

Vitamin K i novorođenčad

Vitamin K1 se često daje majkama prije porođaja te novorođenčadi da bi ih se zaštitilo od intrakranijalnog krvarenja. Koncentracije vitamina K2 u ljudskom mlijeku su puno manje od koncentracija vitamina K1. Djeca se rađaju bez crijevne mirkoflore, te ako ne dobivaju dovoljno vitamina K iz majčina mlijeka, može se pojaviti krvarenje (posebno u mozgu) nakon rođenja.

Krvarenje u novorođenčadi zbog manjka vitamina K može biti ozbiljno; može rezultirati hospitalizacijom, transfuzijama krvi, oštećenjem mozga pa čak i smrti. Uzimanje vitamina K može spriječiti većinu slučajeva krvarenja u novorođenčadi, koje je uzrokovano nedostatkom vitamina K, s tim da je intramuskularna primjena učinkovitija od oralne primjene vitamina K.  Pojačanom riziku od krvarenja su izložena prerano rođena djeca ili djeca majki koje uzimaju lijekove protiv napadaja tijekom trudnoće.

Davanje vitamina K novorođenčadi se povezuje sa razvojem dječje leukemije i drugim oblicima raka. Međutim novija istraživanja ne nalaze vezu između vitamina K i tih bolesti.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Vitamin K se dobro podnosi i nije toksičan ni u velikim dozama.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0