Vitamini C i E kao pomoć kod policističnih jajnika

Objavljeno 05.01.2015. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Oksidativni stres, odnosno povećano stvaranje slobodnih radikala je pojačan u žena koje boluju od sindroma policističnih jajnika.

Surapaneni i Vishnu (2009) su primijetili značajno smanjenje razina glutationa, askorbinske kiseline (vitamin C) i vitamina E, tj. glavnih antioksidansa u organizmu, u pacijenata oboljelih od policističnih jajnika. Pretpostavljaju da je razlog tomu pojačano trošenje istih za spriječavanje oksidativnog stresa.

Također, primijećena je smanjena aktivnost katalaze (enzima koji štiti stanice od nakupljanja štetnog vodikovog peroksida) i povišene razine homocisteina povezanog s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Uz to, u žena koje boluju od sindroma policističnih jajnika, pojačan je rizik od šećerne bolesti, pretilosti, hipertenzije i dislipidemije. Autori preporučuju da se, uz standardnu terapiju, uključi i terapija antioksidansima, konkretno vitaminima C i E.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0