Vježbajmo mozak pokretom

Objavljeno 09.04.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Čuvarkuća u suradnji s … dv bajka Kako je pokret od krucijalne važnosti za kognitivni razvoj djeteta i kako motorički razvoj uvjetuje uspješno snalaženje i funkcioniranje djeteta u svijetu koji ga okružuje važno je izabrati pravilne aktivnosti u kojima se kroz igru sa djetetom postiže maksimalan učinak.

Dakle, važno je pokretom stimulirati pravilne centre u mozgu odgovorne za kognitivne vještine kao što su učenje, mišljenje, pamćenje, govor,koncentracija, pažnja, organizacija  te područja za obradu emocionalnih informacija. Iz programa Pametni pokreti dječjeg vrtića Bajka, verificiranog od strane MZOŠ (o kojem možete više pročitati u članku Pokret, fizička aktivnost i dijete) navodimo nekoliko primjera efikasnih pokreta koji će zasigurno pozitivno djelovati na vašeg predškolarca te ga tako maksimalno pripremiti za nizanje budućih uspjeha koji ga očekuju u vrtićkom  okruženju, školi ali i daljnjem životu.

Brain gym – Gimnastika za mozak – dio programa Pametni pokreti dječjeg vrtića Bajka

Ukoliko želite djetetu olakšati učenje svakog novog sadržaja ili ga jednostavno želite pripremiti za dan u školi ili vrtiću (kako bi maksimalno učinkovito moglo funkcionirati u školskom ili vrtićkom okruženju) ili želite da dijete dan započne  smireno, koncentrirano  ispričajte mu slijedeću priču koristeći pritom određene Brain Gym pokrete.

Započnite…

VODA (1 min)

Danas  je jedan lijep i topao dan. Jako smo ožednili! Mogli bismo popiti VODU! (zajedno s djetetom uzmite vodu i polagano pijuckajte).

Paralelno dok dijete pije vodu Vi mu govorite …

Voda nam prolazi kroz cijelo tijelo! Osjećaš? Osjeti je kroz ruke, u prstima je, kroz noge, u nožnim prstima je, sada je osjećamo u trbuhu, dolazi u naš mozak i budi ga.

Uzmite minutu i uživajte u čarima vode – osim što voda hidratizira naš mozak i na taj način poboljšava sve vještine učenja  također omogućava bolju koncentraciju i komunikaciju, smanjuje stres i poboljšava socijalne vještine.

MOŽDANE TIPKE (1 min)

Nakon što popijete vodu nastavite priču i recite djetetu...

Sada je vrijeme da smislimo kako bismo mogli provesti današnji dan - zajedno s djetetom razgovarajte o obavezama za taj dan te pritom izvodite Brain Gym pokret koji se zove  MOŽDANE TIPKE – palcem i kažiprstom jedne ruke trljajte mekane udubine ispod ključne kosti, a drugu ruku stavite na pupak (gravitacijski centar tijela). Očima mičite lijevo-desno po vodoravnoj liniji, a nakon pola minute zamijenite ruke i ponovite vježbu

Moždane tipke -  omogućuju veći protok krvi kroz glavne arterije koje nose hranjive sastojke i kisik u mozak te tako razbuđuju mozak. Djeca na taj način jačaju svoju ravnotežu, aktivno slušanje, bolje organiziraju misli, lakše čitaju, ljepše pišu, spretniji su u sportskim aktivnostima te brže rješavaju logičke zadatke.

KRIŽNO GIBANJE  (2 min)

Nastavite s pričom…

Sad kada smo dobro razmislili možemo krenuti dalje i prošetati šumom( počnite izvoditi Brain Gym pokret KRIŽNO GIBANJE – lijevom rukom dotaknite desno koljeno te nakon toga desnom rukom dotaknite lijevo koljeno i izmjenjujte pokrete cijelo vrijeme).Opisujte djetetu što sve vidite u šumi ( prošli smo pokraj zečića, sove, cvijeća...) Možemo i malo požuriti (ubrzamo tempo) . Pogledaj kakva lijepa priroda, čuje se i cvrkut ptica, žuborenje potočića, a pogledaj i jedna mala koliba. Idemo do nje! Stigli smo!

Križno gibanje – Naše tijelo ima dva oka, dva uha, dvije ruke, dvije noge i dvije polovice mozga. Sve to mora funkcionirati usklađeno kako bi dijete usvojilo vještine presudne za uspješno učenje. Ovaj pokret povezivanjem desnih i lijevih strana našeg tijela i mozga omogućava bržu obradu informacija te lakše ispunjavanje » radnih zadataka «, bolju koordinaciju, koncentraciju,pamćenje, mišljenje tj. cjelokupno učenje.

KVAČENJA (1 min)

Pričajte dalje…

Došli smo do kolibe, bilo bi dobro da se ovdje i malo odmorimo (počnite izvoditi Brain Gym pokret - KVAČENJA - prekrižite noge (gležnjevi), a ruke raširite ispred sebe, prekrižite jedan zglob preko drugoga pa isprepletite prste i povučite sklopljene ruke prema prsima, pravilno dišite  i prisjećajte  se kako Vam je lijepo bilo u šumi ).

Kvačenja - Vježba  korisna za samosmirivanje i usmjeravanje pažnje. Izvodite je svaki puta kada primjetite da je dijete nemirno, kada je njegovo ponašanje neprilagođeno, kada je u konfliktnoj situaciji. Kvačenja spriječavaju prodor adrenalina (koji se javlja tijekom stresnih situacija)  u prefrontalni korteks koji je odgovoran između ostalog i za donošenje razumnih , bistrih odluka te vježba tako omogućuje smireno reagiranje. 

Brain Gym vježbe koje smo opisali (Voda, Moždane tipke, Križno gibanje i Kvačenja) zajedno čine proces PACE kojim možemo pronaći svoj mir, organizirati svoje misli prirodnim tempom i uravnotežiti svoj razvoj. Djeca od 1. do 3. godine su pasivnija u izvođenju vježbi  pa im je potrebna fizička pomoć roditelja, npr. križno gibanje se može izvoditi i tako da dijete leži a roditelj spaja suprotnu ruku i suprotnu nogu djeteta. Kada se uvježbate PACE će trajati najviše 5 minuta. Ovo je ujedno i dobar jutarnji način zbližavanja s djetetom - bolji nego užurbana jutarnja konfuzija, slažete se, zar ne?

Autorice: Biljana Stanković, str. suradnik DV Bajka i Martina Kazić, dipl. odgojitelj u DV Bajka

Više o Brain Gymu i postupku PACE: Dennison,P. & Dennison, G.E. (2011). Brain Gym priručnik za obitelj i edukatore,  Alfa d.d

.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Navodimo nekoliko primjera efikasnih pokreta koji će zasigurno pozitivno djelovati na vašeg predškolarca te ga tako maksimalno pripremiti za nizanje budućih uspjeha koji ga očekuju u vrtićkom okruženju, školi ali i daljnjem životu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing