Vježbe koje treba izbjegavati u trudnoći

Objavljeno 21.03.2015. | Dobna skupina: Prije poroda

Umjerena tjelesna aktivnost korisna je za većinu trudnica i za njeno dijete.

Čak ni energičnije vježbanje ne povećava rizik od prijevremenog porođaja, ali uvijek treba zatražiti odobrenje liječnika koji prati vašu trudnoću. Liječnik će procijeniti spadate li u skupinu trudnica visokog rizika koja bi trebala ograničiti vježbanje ili ga neko vrijeme potpuno izbjegavati.

Ako je vaša trudnoća zdrava i uredna  vježbanje će koristiti i vama i djetetu, ali nikad  ne vježbajte do točke iscrpljenosti. Usporavanje je preporučljivo tijekom trećeg tromjesječja, a posebno u devetom mjesecu trudnoće kada je dovoljno izvesti nekoliko laganih vježbi istezanja, prošetati se ili vježbati u vodi.

Vježbe koje trudnica treba izbjegavati

Neke tradicionalne vježbe su u trudnoći riskantne. Nakon četvrtog mjeseca ne vježbajte ležeći na leđima jer težina povećane maternice može pritisnuti velike krvne žile i usporiti cirkulaciju. Izbjegavajte vježbe pri kojima se snažno stežu trbušni mišići kao što su puni trbušnjaci i podizanje obje noge odjednom. Vježbe „vožnja bicikla“ u ležećem položaju, vježba pri kojoj koljeno privlačite grudima dok klečite i dlanovima se podupirete o pod  i „ svijeća“ mogu biti opasne za trudnicu jer bi pri njihovom izvođenju zrak mogao ući u rodnicu. Treba izbjegavati vježbu za istezanje unutarnjih mišića bedara kao što je sjedenje priljubljenih stopala i pritiskanje i potiskivanje koljena prema podu, savijanje kralježnice unazad ili ostala izvijanja  i vježbe koje zahtijevaju snažno savijanje ili istezanje zglobova kao što je snažno savijanje koljena. Skakanje, poskakivanje, iznenadna promjena smjera i nagli pokreti  nisu dobri za trudnicu, posebno u poodmakloj trudnoći.

Izvor: Što očekivati u trudnoći, Heidi E. Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee E. Hathaway

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Neke tradicionalne vježbe su u trudnoći riskantne.

Napomena
Liječnik će procijeniti spadate li u skupinu trudnica visokog rizika koja bi trebala ograničiti vježbanje ili ga neko vrijeme potpuno izbjegavati.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0