Voće s tržnice ili gotove kašice i sokovi?

Objavljeno 04.07.2011. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Odabir između svježeg voća i gotovih kašica i sokova uvelike ovisi o uvjetima života pojedine obitelji i dostupnosti voća uzgojenog bez pesticida i umjetnih gnojiva

Ako vam nije poznato porijeklo voća, sigurnije je posegnuti za gotovim industrijskim kašicama čiji je sastav strogo kontroliran, a isto vrijedi i za zimsko razdoblje kada je ponuda svježeg sezonskog voća ograničena.

Budući da su dojenčad i mala djeca posebno osjetljiva na aditive, poželjan je odabir hrane iz organsko-biološkog uzgoja. Konvencionalno voće i povrće može sadržavati visoke koncentracije ostataka pesticida, koji mogu imati štetan učinak na mali organizam. Odabir namirnica iz organskog uzgoja pruža zaštitu od potencijalno štetnih neuroloških učinaka. Primjena organski uzgojene hrane preporuča se za dojenčad do jedne godine, jer je do tada imunološki sustav posebno ranjiv.

Kako je hrana iz organsko-biološkog uzgoja znatno skuplja od konvencionalno uzgojene, korisno je znati koje voće sadržava najviše pesticida, a koje najmanje. Institucije Environmental Protection Agency (EPA) i Environmental Working Group (EWG) temeljem istraživanja sastavile su liste voća i povrća s najvišim i najnižim razinama ostataka pesticida.

Voće koje zadržava najviše pesticida:

 1. Breskve
 2. Jabuke
 3. Nektarine
 4. Jagode
 5. Trešnje i višnje
 6. Grožđe
 7. Kruške
 8. Maline
 9. Šljive
 10. Naranče
 11. Mandarine

Voće koje zadržava najmanje pesticida:

 1. Avokado
 2. Ananas
 3. Mango
 4. Kivi
 5. Banane
 6. Papaja
 7. Borovnice
 8. Lubenica
 9. Grejpfrut
 10. Limuni
 11. Dinja

Autor: Darija Vranešić-Bender

6 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Budući da su dojenčad i mala djeca posebno osjetljiva na aditive, poželjan je odabir hrane iz organsko-biološkog uzgoja.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing