Vodene kozice

Objavljeno 15.04.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Vodene kozice ili varičele su česta i lako preboljiva dječja virusna zarazna bolest, ali u sasvim male djece i odraslih može se javiti u težem obliku

Unatrag nekoliko tjedana bilježimo po­većani broj djece oboljele od vodenih kozica. Stoga je dobro znati što se danas preporučuje i kakav je tijek bolesti. Vodene kozice su česta dječja zarazna bo­lest, uzrokovana virusom. Obično se bo­lest javlja u lakšem obliku, ali može se javi­ti i u težem, naročito u sasvim male djece i u odraslih. Virus vodenih kozica prenosi se s osobe na osobu putem zraka ili preko kontakta s tekućinom iz mjehurića na koži.

Počinje kao mnogobrojne malene crvene papule koje se nakon kratkog vremena ra­zviju u vodeni mjehurić. On se zamuti ili pukne te se potom javi krasta. Mjehurić (krasta) je obično manji od 0,5 cm. Osip se javi najprije na tijelu, a onda se proširi na vrat, vlasište i lice. Na kraju budu zahvaće­ne ruke i noge. Osip izbija na mahove kroz pet dana.

Mjehurići se mogu javiti na sluznici usta, u oku, u uhu, na spolovilu. Dok osip izbi­ja, mogu se javiti povišena temperatura, glavobolja i malaksalost. Dijete je dobilo varičele u kontaktu s drugim bolesnim djetetom 10 do 20 dana ranije.

Očekivani razvoj bolesti

Osip izbija tijekom četiri do pet dana. Temperatura je obično najviša treći ili če­tvrti dan od izbijanja osipa. Djeca se poči­nju osjećati bolje i temperatura im posta­ne normalna kada osip prestane izbijati. Varičele ne ostavljaju ožiljke, osim ako se kraste ne inficiraju ili ih dijete stalno guli. Obično treba 6-12 mjeseci da se koža opo­ravi i vrati u prijašnji izgled. Preboljele vari­čele ostavljaju doživotnu zaštitu. U dječjoj dobi upala pluća te mozga i mozgovnih ovojnica uzrokovana virusom vodenih ko­zica iznimno je rijetka. Smrt nastupa samo u imunokompromitirane djece.

Njega

Svrbež

Mjehuriće premažite ili nakratko okupaj­te dijete u blagoj otopini hlpermangana (boja otopine poput malinovca). Otopi­na ne bi trebala doći u dodir s očima ili usnom šupljinom. Postoje i sprejevi i ge­lovi koji imaju slični učinak - informirajte se kod ljekarnika. Nakon kupke, posušite kožu mekanim ručnikom laganim dodi­rom, bez trljanja. Ako dijete ne može spa­vati zbog svrbeža, javite se pedijatru koji će vam prepisati antihistaminik.

Temperatura

Paracetamol (Lupocet, Plicet, Panadol-baby sirup) dajte djetetu ako ima temperaturu iznad 38°C. Ne smijete djetetu dati aspirin ili andol jer se može razviti Reveov sindrom (oštećenje jetara, mozga i bubrega).

Grlobolja

Varičele uzrokuju mjehuriće u ustima i grlu, pa dijete može odbijati hranu. Ponu­dite mu da pije hladnu tekućinu. Dojenča­di dajte piti čašom jer boca i duda mogu uzrokovati bol u ustima. Dajte djetetu tekuću hranu. Ne dajte mu slanu hranu i citrično voće.

Osip na spolovilu

Mjehurići se javljaju i na spolovilu. Spolovilo se može prati vrlo blagom otopinom hipermangana (pazite da su se svi kristali otopili).

Aciklovir

Prema novim istraživanjima, on ima malu korist; aciklovir smanjuje broj vezikula za 20% i skraćuje bolest za jedan dan. Uče­stalost komplikacija nije smanjena. Tre­baju ga uzeti djeca koja imaju oštećen imunološki sustav, (ili) uzimaju steroide, (ili) imaju kronične promjene na koži ili kroničnu bolest pluća... To je antivirusni lijek. Treba ga početi davati u prva 24 sata od izbijanja osipa. Aciklovir treba uzimati pet dana.

Sprječavanje infekcija

Kako biste spriječili infekciju osipa, po-drežite djetetu nokte. Tijekom dana često mu perite ruke antibakterijskim sapunom. Kod male djece, ako jako grebu kožu, možete spriječiti infekciju tako da mu stavite pamučne rukavice.

Zaraznost i izolacija djeteta

Dijete je zarazno dok i posljednji mjehu­rić nije prekriven krastom. Deseti dan od početka izbijanja osipa odvedite ga svom pedijatru na kontrolu. Nakon dva tjedna od početka bolesti može pohađati vrtić, školu. Ako dijete pohađa školu, onda je potrebna pošteda od tjelesnog odgoja još dva-tri tjedna nakon što ponovno počne polaziti nastavu. Većina odraslih koji mi­sle da nisu preboljeli varičele kao djeca, obično su ih preboljeli u blagom obliku, stoje prošlo nezapaženo. Samo 4% odra­slih ih nisu stvarno preboljeli. Drugi slučaj varičela u obitelji ima obično mnogo više mjehurića nego onaj prvi koji ih je donio.

Cijepljenje protiv vodenih kozica

Cijepljenje protiv vodenih kozica spreča­va pojavljivanje bolesti. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama. Ako se takvo dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago i puno će se brže oporaviti.

Tko se treba cijepiti i kada?

Cijepe se djeca koja imaju više od 12 mje­seci. Djeca i odrasli trebaju primiti dvije doze u razmaku od 6-10 tjedana. Cjepivo protiv vodenih kozica može se primijeniti istodobno s ostalim cjepivima. Neka djeca ne smiju se cijepiti protiv vo­denih kozica ili moraju pričekati. Djeca koja su ikad prije u životu imala alergijsku reakciju na želatinu, antibiotik neomicin ili (za one koji se cijepe s dvije doze) na pret­hodnu dozu cjepiva protiv vodenih kozica ne smiju se cijepiti.

Trudnice se ne smiju cijepiti ovim cjepi­vom. Žena cijepljena protiv vodenih kozica treba pričekati tri mjeseca prije nego što zatrudni!

Djeca koja imaju oslabljen imunološki su­stav, ne smiju se cijepiti!

Koje su moguće neželjene reakcije na cjepivo protiv vodenih kozica?

Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške reakcije izu­zetno je mali. Većina cijepljenih protiv vodenih kozica nema nikakve neželjene reakcije.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilje­žene):

  • bolnost, oteklina i crvenilo na mjestu uboda;
  • povišena temperatura;
  • blag osip;
  • izuzetno rijetka mogućnost zaraze bli­žnjih (samo kod djece s oslabljenim imu­nološkim sustavom).

Što ako nastupi alergijska reakcija?

lako izuzetno rijetka, alergijska se reak­cija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, pro-muklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Ako primi­jetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Autor: dr. Milivoj Jovančević

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Varičele ne ostavljaju ožiljke, osim ako se kraste ne inficiraju ili ih dijete stalno guli. Obično treba 6-12 mjeseci da se koža opo­ravi i vrati u prijašnji izgled.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0