Vrijeme odlaska na spavanje treba biti ritual

Objavljeno 12.06.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Čuvarkuća u suradnji s … Vrijeme spavanja ne mora biti točno određeni sat od kojeg nikada nećete odstupiti, ali mora biti vrsta rituala koji dijete pamti i raduje se kao sretnom završetku dana.

U kritičnim trenucima odlaska na spavanje i jutarnjim ustajanjima uvođenje rituala pomoći će da sve prođe ugodnije. Čim počne prvi ritual dijete će znati da slijedi ugodno vrijeme s mamom i tatom kojemu se može radovati. Dijete će osjećati mirnoću, tišinu i spokoj pa i pospanost kako se bude postupno približavalo vrijeme za priču i pjevanje prije spavanja.

Ritualima ćete djetetu odlazak na spavanje učiniti ugodnim

Sjednite uz rub njegovog kreveta i nakon završetka priče privijte se uz njega da zaspi u sigurnosti vašeg zagrljaja. Ako prije spavanja posvetite tom ritualu neko vrijeme i trud smirit ćete dijete i odlazak na spavanje mu učiniti ugodnim. Kako biste spriječili uzrujavanje i suze, dopustite da neki mali prekršaj prije spavanja prođe bez puno buke.

Kod male djece je gotovo čitavo vrijeme nakon večere usmjereno na odlazak u krevet. Polako privedite igru kraju i  pospremite zajedno igračke, zatim dolazii kupanje, pranje zubi, oblačenje pidžame, sve uz tihi i polagani govor ili pjevušenje koje će stvoriti uspavljujuću atmosferu za odlazak u krevet. Uz blago svjetlo noćne svjetiljke šapućite 10-20 minuta u miru, toplini i zajedništvu. Na taj način će dijete u dobi od oko 6 godina samo, čim osjeti umor, bez pobune i odugovlačenja odlaziti na spavanje iako ga na to ne nagovarate.

U većini obitelji žurba je najveći jutarnji problem

Jednako tako kako je važno otići na spavanje dobrog raspoloženja, važno je i veselo ustati. Odvojite ujutro dovoljno vremena da zajedno s djetetom odaberete njegovu odjeću, pa će se ono ranije početi odijevati. U većini obitelji žurba je najveći jutarnji problem, a to na djecu utječe tako da postaju sve sporija i svi postaju nervozni. Važno je ne šokirati dijete buđenjem jer je njima  potrebno neko vrijeme da prijeđu iz sna u svjesno stanje. Dijete može zadržati neku vrstu noćne svijesti nakon buđenja i još 10-20 minuta nije sposobno nositi se s ubrzanom aktivnošću i upamtiti što sve treba učiniti. Zato za to vrijeme pokušajte izbjegavati postavljati mu pitanja i tražiti da donosi odluke. Kao i navečer i ujutro je dobro unijeti određeni red, da dijete iz kreveta odlazi u kupaonicu, umiva se češlja, odijeva, doručkuje, pere zube i u dobrom raspoloženju napušta kuću.

Izvor: Razvoj vašeg djeteta, dr. Miriam Stoppard

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

 • Čokolino Plus
  Inovativan proizvod, omiljenog Čokolino okusa s dodatkom…
 • Lino Čokolino
  Pšenična kašica s okusom najfinije čokolade namijenjena je…
 • Lino Lada Duo
  Lino lada duo izvrstan je kremni namaz ispunjen lješnjacima,…
 • Keksolino
  Lagana i visokovrijedna kašica punog okusa finog keksa s…
 • Lino Crunch
  Hrskave kuglice od cjelovitog zrna pšenice s okusom čokolade,…

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing