Vrijeme za prvi bicikl

Objavljeno 27.03.2015. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Dijete se već u dobi od godinu i pol dana može voziti na svome prvom biciklu.

Dijete se već u dobi od godinu i pol dana može voziti na svome prvom biciklu. Naravno, ono je još nestabilno na nogama i nema savršen osjećaj za ravnotežu, pa stručnjaci preporučuju da to budu modeli za malu djecu, s velikim točkovima koji se sporo okreću, postoljem za noge (pored pedala) i obaveznom drškom kojim upravljaju roditelji.

Dijete do dvije godine nije u stanju samostalno okretati pedale i koordinirati upravljačem, ali to ne znači da bi mu roditelji trebali uskratiti zadovoljstvo vožnje bicikla. Istraživanja pokazuju da djeca koja su u ranom dobu počeli voziti bicikl, čak i prije nego što su prohodali, brže napreduju u fizičkom smislu, dok na psihološkom planu postaju samopouzdaniji.

U dobi od tri godine dijete je sposobno okretati pedale samostalno, stječe osjećaj prostora tako da može upravljati i bez pomoći roditelja, ali ni tada mu ne biste treabli nabavljati naprednije modele bicikla već isključivo dječje. 

Stručnjaci savjetuju da se prvi „ozbiljniji“ bicikl djetetu kupi kada dijete napuni pet godina, ali da model treba imati pomoćne kotačiće koji se po potrebi i ovisno o djetetovoj vještini mogu i ukloniti. 

Mnogi roditelji precjenjuju sposobnost najmlađih članova obitelji i već sa četiri, pet godina ih odlučuju obradovati biciklom s dva kotača, ali u ovom razdoblju većina djece nije sposobna uživati u svom ljubimcu bez bolnih padova . 

S vremenom, česti padovi (sa i bez posljedica), kao i nesigurnost u savladavanju bicikla na dva kotača, mogu prouzročiti strah od bicikla, a to se ne bi dogodilo da dijete vožnju usavršavalo na dječjem modelu s tri ili četiri kotača.

Prilikom kupovine prvog bicikla, izuzetno je važno i voditi računa o visini djeteta, za naprednije klince sigurnije je nabaviti veći model, jer im je stabilniji i rjeđe dolazi do gubitka ravnoteže i eventualnog pada. Dok dijete u potpunosti ne ovlada upravljačem i kočnicom, ne bi trebalo se smjelo uključivati i promet, posebno bez odrasle osobe uz sebe.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti nositi zaštitnu kacigu na glavi .

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing