Vrućica u trudnoći povećava rizik od rađanja autističnog djeteta

Objavljeno 09.06.2012. | Dobna skupina: Prije poroda

Prema najnovijim istraživanjima, trudnice koje dobiju vrućicu tijekom trudnoće imaju dva puta veću šansu da rode autistično dijete. Međutim, uzimanje lijekova to može spriječiti.

Prema najnovijim istraživanjima, trudnice koje dobiju vrućicu tijekom trudnoće imaju dva puta veću šansu da rode autistično dijete. Međutim, uzimanje lijekova to može spriječiti.

Poznato je da ljudsko tijelo, kada je zaraženo bakterijama ili virusima, reagira na način da iz bijelih krvnih stanica u krvotok ispušta citokinine. Citokinini su proteini koji reagiraju sa stanicama imunitetnog sustava kako bi regulirali odgovor tijela na bolesti i infekcije.

Međutim, ukoliko neki od citokinina prođu kroz posteljicu i dođu do centralnog živčanog sistema fetusa, mogu promijeniti razine neurotransmitera i razvoj mozga.

Vrućicu uzrokuju akutne upale, koje se pojavljuju kao odgovor tijela na infekciju ili povredu.

Istraživači su koristili podatke iz opsežnog istraživanja nazvanog Charge (Rizik pojave autizma kod djece zbog genetike i okruženja), koje je uključivalo etnički raznoliku populaciju djece dobi od dvije do pet godina, piše Daily Mail.

U istraživanje je bilo uključeno 538 djece sa autizmom, 163 djece s problemima u razvoju i 421 dijete s normalnim razvojem. Majke su morale ispuniti upitnik kojim je određeno jesu li tijekom trudnoće imale gripu ili groznicu i jesu li  koristile lijekove za svoju bolest.

Rezultati su pokazali da gripa u toku trudnoće nije povezana s većim rizikom rađanja djece sa autizmom. Međutim, groznica za vrijeme trudnoće je značila da su majke imale 2,12 puta veći rizik rađanja djece sa autizmom. 

Rezultati su također pokazali da majke, koje su uzimale lijekove protiv groznice, nisu imale povećane šanse za rađanje autistične djece.

"Svim trudnicama koje tijekom trudnoće dobiju vrućicu preporučujemo da koriste antipiretike i zatraže pomoć lječnika", kazao je Ousseny Zerbo, jedan od istraživača.

Izvor: scicasts.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Svaka trudnica s povišenom temperaturom koja traje duže od 2 dana mora potražiti pomoć i savjet liječnika.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0