Za Majčin dan – pismo jedne mame svome djetetu

Objavljeno 09.05.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … mali kreativci logo Svake godine drugu nedjelju u svibnju obilježava se Majčin dan. U prošlosti žene su ga vidjele kao dan kad bi se sakupljale sve žene i majke iz cijeloga svijeta i raspravljalo bi se o njihovu doprinosu miru u svijetu, dok je u današnjem društvu taj blagdan postao sinonim za slatki mali poklon i, trebalo bi biti, tetošenje vrijednih mama.

No, kako je to nedjelja i treba skuhati obiteljski ručak, pripremiti sve za novi tjedan, dovršiti zaostatke od prethodnog tjedna, pretpostavljam da rijetko koja mama dobije priliku za dan lišen kućanskih poslova. A to ponekad tako frustrira...

U to ime, umjesto pisma djeteta majci odlučla sam u ovotjednoj kolumni, a povodom Majčinog dana, podijeliti s vama pismo majke djetetu.

Najdraže moje,

Prije svega, moram ti reći da te volim najviše na svijetu. Volim te kad spavaš ušuškana u svoju šarenu posteljinu, volim te kad cipelice obučeš na suprotne noge, kad mi se ujutro došuljaš u krevet i tako zagrljene u toplom krevetu dočekamo zvonjavu sata. Volim upijati miris tvoje kosice, dragati te po licu, gledati te kako crtaš i slušati kako slovkaš prva slova. I dalje mi na lice mami osmijeh kad se sjetim kako si u dućanu, kod police s keksima čitala: B O U R B O N. Pitala sam te što to piše a ti si rekla – KEKSIĆI!

Želim da znaš da te najviše volim i kad se spremaš najsporije na svijetu. Kad proliješ mlijeko po netom opranom tepihu. Kad te 30 puta zamolim da obučeš papučice a ti ni tad to ne učiniš. Kad se ne umiješ poslije jela i ideš prljava van.

I kod takvih situacija želim ti reći HVALA. Hvala ti dijete moje što me svojim ručicama najjače  zagrliš iako sam samo par minuta prije vikala zbog neke tako, zapravo, nebitne stvari poput prolivenog mlijeka ili umrljanog lica. Hvala ti što imaš toliko veliko srce koje oprašta i prije no što sam se krenula ljutiti. Hvala ti što mi nakon što se svađamo nacrtaš crtež i pošalješ mi ga ispod vrata da me dočeka. Hvala ti što mi pokazuješ koliko ljubav može biti neiskvarena. Iscjeljujuća. Sigurna. Hvala Ti na Tebi.

Znam, ogledala smo jedni drugima i, ako sam ja nervozna, vjerojatno ćeš postati i ti. Ako sam umorna, ljutit ću se na nebitne stvari. Ako imam briga na poslu, neću imati tolerancije za tvoje sitne nepodopštine (koje radiš jer tražiš pažnju). Molim te oprosti mi na tome. Oprosti mi jer zapravo, trudim se i radim najbolje što znam, samo se to ponekad izgubi u toj gomili obveza koje nosim svaki dan. Obećajem ti, isto kao što i ti ponekad obećaješ meni, da ću dati sve od sebe da ljutnju koja nema veze s tobom usmjerim negdje drugdje.

Neki su pametni ljudi rekli da kad usta viču, srca šute (jer se govor srca čuje i šapatom). Rekli su i da se 'Volim te' zagrli. E pa dijete moje, obećajem ti iz cijelog svog srca sve šapate ovoga svijeta i zagrljaja koji mogu obgrliti i nekoliko najvećih Svemira. Nisam savršena ali dajem sve od sebe da budem dovoljno dobra. Iskrena u svojoj namjeri. Otvorena u ljubavi. Fleksibilna u prihvaćanju. Tolerantna u opraštanju.

I sve sam ti to ja – mama.

I još samo želim da znaš, uistinu sam radosna što sam baš ja  - Tvoja mama. S ponosom nosim tu 'titulu'. Hvala što si me odabrala za sebe. Volim Te oduvijek i zauvijek.

Tvoja mama

Za više informacija posjetite: malikreativci.hr

Autor: Maja Jurin

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing