Zabavne uskrsne igre

Objavljeno 17.03.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Osim tradicionalnih priprema poput bojanja pisanica i ukrašavanja uskrsnog gnijezda, Uskrs možemo učiniti zanimljivijim djeci i proslaviti ga uživajući u proljeću i veselim igrama s djecom.

Uskrsnim igrama djeca razvijaju motoričke i kreativne sposobnosti te timski duh. Možete se igrati pojedinačno s djetetom ili više djece, a predlažemo također da neke od predloženih igara organizirate i za djetetove prijatelje.

"Tuckanje" jajima

“Tuckanje” je dobro poznata igra i vrlo je jednostavna. Svako od prisutne djece odabere jednu pisanicu koju drži u ruci i udara u protivnikovu dok jedna od njih ne napukne. Prema staroj legendi, onaj kojemu na kraju igre ostane cijelo jaje, uživat će u dugom životu. Djecu posebno veseli mogućnost da u ovoj igri pobijede vlastite roditelje, pa im nemojte uskratiti to veselje već se ravnopravno uključite u igru.

Utrka jajima

Utrku možete organizirati u dvorištu, ali i u domu ukoliko imate dovoljno slobodnog prostora. Neka si svako dijete odabere po jednu žlicu i pisanicu koju će u nju staviti. Označite start i cilj pa utrka može početi. Djeca bi žlicu trebala držati jednom rukom, a odraslima predlažemo da je drže u zubima. Ukoliko su djeca starija na stazu možete postaviti i prepreke koje je potrebno zaobići. Onaj kome pisanica ispadne vraća se na start, a pobjednik je onaj tko na cilj donese čitavu pisanicu.

Bacanje jaja

Djecu možete podijeliti u dva tima, a mogu se igrati i pojedinačno te poredani u krug. Igrači si međusobno dobacuju nekuhana jaja a igru napušta onaj kome jaje padne i razbije se. Predlažemo da ovu igru organizirate na otvorenom, kako si ne biste zadali dodatnog posla čišćenja u vrijeme blagdana.

Kotrljanje pisanica

Najpoznatije kotrljanje pisanica odvija se svake godine u Bijeloj kući u SAD-u a organizira ga američki predsjednik. Postoje dvije varijacije ove igre ovisno o tome igrate li se na otvorenom ili u kući. Na odabranoj livadi označite start i cilj a pisanice se kotrljaju štapom ili nekim sličnim predmetom. Najbrži i najspretniji pobjeđuje. U kući također odaberete prostor za kotrljanje i označite start i cilj. Svaki igrač odabere svoju pisanicu, spusti se u klečeći položaj te na koljenima i rukama kotrlja pisanicu do kraja označene staze. Pobjednik je prvi koji nosom dokotrlja jaje na cilj, bez upotrebe ruku ili drugih dijelova tijela.

Zekina jaja

Na većem listu papira nacrtajte ili skicirajte uskrsnog zeku koji ima ispružene ruke kao da nosi jaje i pričvrstite ga na neko mjesto na zidu ili stablu u prirodi. Od papira ili čvršće tkanine izrežite raznobojna jaja koja možete probušiti pribadačom ili sa stražnje strane pričvrstiti samoljepivom trakom. Svako dijete neka odabere svoje jaje, a zatim mu povežite oči i pozovite da pokuša zeki staviti jaje u ruke. Pobjednik je onaj kome to i uspije. Zabava je zagarantirana a rezultat je veseli zeko na zidu okićen raznobojnim jajima.

Lov na pisanice

Ovu igru pripremite dovoljno unaprijed kako vas djeca ne bi vidjela. Pisanice, ovisno o dobi djeteta, sakrijte na lakše ili teže dostupna mjesta po kući ili dvorištu, a djecu pozovite da ih otkriju. Možete se poslužiti pisanicama ili čokoladnima jajima, jajima punjenim slatkišima ili malim plastičnim koja će djeca na kraju igre zamijeniti za unaprijed pripremljenu nagradu. Igrate li se s pravim pisanicama, nakon otkrivanja svih sakrivenih pisanica možete organizirati natjecanje u tuckanju. Također možete pozvati djecu da organiziraju lov za svoje roditelje.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Lokacija

0

Napomena
Uskrsne igre potiču i djetetove motoričke i kreativne sposobnosti te timski duh.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing