Zabranjena hrana tijekom trudnoće - hrana kao izvor zaraze

Objavljeno 10.08.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … U trudnoći je potrebno izbjegavati neke namirnice koje mogu biti prijenosnici opasnih bakterija.

Sirovo meso, riba i jaja trebali bi se izbaciti s trudničkog jelovnika. Naime, sirova hrana znatno je češći izvor zaraze nego kad je termički obrađena.  

Jela od sirove ribe, primjerice sve popularniji sushi, mogu biti odlično stanište za bakterije i parazite te ih stoga valja izbjegavati tijekom trudnoće. Isto vrijedi za mesni ili riblji carpaccio te primjerice tatarski biftek.

Novorođenče izloženo listeriji  može se ozbiljno razboljeti, a postoji opasnost i od smrti.

Mlijeko i mliječni proizvodi pripravljeni od nepasteriziranog mlijeka mogu biti izvorom zaraze poznatim kao listerioza. Listeriozu uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a zaraza ovom bakterijom može povećati opasnost od pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođene djece. Novorođenče izloženo listeriji  može se ozbiljno razboljeti, a postoji opasnost i od smrti.

 Listeria monocytogenes obitava u mekanim i polu-mekanim sirevima, poput fete, brie-a, camembert-a, gorgonzole i roquefort-a. Izvor ove bakterije mogu biti i nepasterizirani sokovi i mesne prerađevine poput kobasica i salama. Proces pasterizacije ubija spomenutu bakteriju te su stoga svi mekani sirevi proizvedeni od pasteriziranog mlijeka sasvim sigurni za konzumaciju. Čedar, mozzarella, krem sirevi, i zrnati sir također su posve sigurni.

Voda je glavni izvor zaraze u nerazvijenim zemljama.

Kako bi se smanjio rizik od trovanja putem mesnih prerađevina, uputno ih je prije konzumacije prokuhati u ključaloj vodi.  

Sirove klice mogu biti uzrokom trovanja hranom. Vlažni i topli uvjeti koji su potrebni za optimalno klijanje ujedno pogoduju rastu raznih mikroba.

Voda je glavni izvor zaraze u nerazvijenim zemljama. Stoga, ako putujete u egzotične krajeve uvijek pijte flaširanu vodu kako bi izbjegli bakterije i viruse.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Jela od sirove ribe, primjerice sve popularniji sushi, mogu biti odlično stanište za bakterije i parazite te ih stoga valja izbjegavati tijekom trudnoće. Isto vrijedi za mesni ili riblji carpaccio te primjerice tatarski biftek.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0