Zabranjena hrana tijekom trudnoće - umjetni zaslađivači

Objavljeno 10.02.2012. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Čuvarkuća u suradnji s … Umjetni zaslađivači i drugi dodaci hrani nešto su što bi u trudnoći trebalo smanjiti.

Mnoge trudnice tijekom trudnoće izbjegavaju proizvode koji sadrže aditive, posebice one koji nisu prirodnog porijekla. Takva su skupina i umjetni zaslađivači. Zaslađivač koji se našao pod najvećom sumnjom znanstvenika je saharin. Naime, saharin prolazi kroz posteljicu i dospijeva do krvotoka djeteta. Istraživanja provedena na majmunima pokazala su da je fetus koji se razvija manje učinkovito u uklanja saharin iz krvi u usporedbi s odraslom osobom i stoga teorijski može doći do izrazitog povišenja razine saharina u krvi fetusa. Budući da je u studijama provedenim na životinjama dokazano da povišene razine saharina mogu uzrokovati karcinom mjehura, sigurnije je izostaviti saharin iz prehrane tijekom trudnoće.

Ipak, male količine umjetnih zaslađivača neće naškoditi nerođenoj bebi, stoga nema razloga za paniku kada je riječ o umjetnim zaslađivačima. Također, uporaba saharina kao zaslađivača smatra se sigurnom i dozvoljena je u više od stotinu zemalja svijeta.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Budući da je u studijama provedenim na životinjama dokazano da povišene razine saharina mogu uzrokovati karcinom mjehura, sigurnije je izostaviti saharin iz prehrane tijekom trudnoće.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0