Zabranjena hrana tijekom trudnoće

Objavljeno 15.01.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Čajevi, alkohol i kava također su na popisu namirnica zabranjenih tijekom trudnoće.

Čajevi

Prirodno ne znači uvijek sigurno. Mnogi biljni čajevi mogu se bez straha piti tijekom trudnoće, međutim postoje vrste koje mogu izazvati neželjene reakcije. Najsigurnije je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva i izbjegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina. Također, tijekom trudnoće treba izbjegavati čajne mješavine iz neprovjerenih izvora.

Alkohol

Pivo, vino i žestoka alkoholna pića otimaju kisik stanicama koje se razvijaju i tako onemogućavaju pravilan razvoj ploda. Novije preporuke kažu da alkohol valja u potpunosti izbaciti iz prehrane trudnica, budući da nije poznato koja je kritična količina koja može ugroziti plod. Iako je rizik veći kada se alkohol pije u prekomjernim količinama, čini se da i male količine mogu biti štetne za nerođeno dijete. Štetne učinke alkohola zasigurno je moguće spriječiti potpunom apstinencijom od alkohola.  

Kofein

Kava i pića koja sadrže kofein nisu opasna tijekom trudnoće ako se konzumiraju umjereno.  Pritom se male količine definiraju kao jedna do dvije šalice kave dnevno. Sigurnost unosa većih količina je kontroverzna. Neke znanstvene studije ukazale su da visok unos kofeina (više od 3 šalice dnevno) može povećati opasnost od pobačaja ili rađanja novorođenčeta niske porodne mase.

Hrana koja može izazvati alergije

Pojava alergije u dojenčadi velikim dijelom ovisi o obiteljskoj anamnezi. Ako znate da ste skloni alergijama, posebice na određenu hranu, izbjegavajte ju tijekom trudnoće. Primjerice, dokazano je da izbacivanje kikirikija i proizvoda od kikirikija tijekom trudnoće i dojenja može smanjiti rizik od pojave alergije u djece koja su im sklona.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Najsigurnije je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva i izbjegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina.

Napomena
Novije preporuke kažu da alkohol valja u potpunosti izbaciti iz prehrane trudnica, budući da nije poznato koja je kritična količina koja može ugroziti plod.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0