Zagrebački športovi i klubovi

Objavljeno 01.12.2011. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Koji zagrebački športski klubovi osiguravaju najbolje programe? Piše Eleonora Čarapina, voditeljica Odjela za športske programe i strategije Centra za istraživanje i razvoj športa.

Već smo rekli kada i na koji način treba odabrati šport, odnosno početi s tjelesnom ili športskom aktivnosti. Sada ću govoriti o športskim klubovima grada Zagreba koji pružaju niz športskih programa. Napomenula bi da na području Grada Zagreba postoji 70-ak športova i gotovo 900 športskih klubova. Športski klubovi podijeljeni su na kategorije prema dobi športaša ili sudionika koji se žele baviti športom, koji pokušavaju ostati u športu i djece koja su se već ozbiljno prihvatila odlazaka na treninge.

S obzirom na zainteresiranost djece za šport, razlikujemo šport djece i mladeži, natjecateljski šport, rekreativni šport, te neizostavnu športsku rekreaciju koja nije samo za djecu školske dobi, već i za vas roditelje.

Šport djece i mladeži interesantan je zato što se djeca upoznaju sa športom, dječaci i djevojčice bez velikog forsiranja odlaze na treninge koji su optimalnog intenziteta i dužine trajanja

Šport djece i mladeži odnosi se na dob djece od 5 do 7 godina, a natjecateljski šport započinje oko 8 godine na dalje. Naravno sve se te granice pomiču ovisno od športa do športa, jer točno su propisana kineziološka pravila za svaki šport kada je optimalno započeti s njime. Šport djece i mladeži interesantan je zato što se djeca upoznaju sa športom, dječaci i djevojčice bez velikog forsiranja odlaze na treninge koji su optimalnog intenziteta i dužine trajanja. Imaju osjećaj pripadnosti nekom športu odnosno grupi djece gdje razvijaju svoje fizičke i mentalne sposobnosti. Djeca su mala, ali dovoljno velika da spremaju svoje športske stvari u ruksak što im čini posebno veselje za odlazak na trening. Samo da znate kako je to veliki korak za njih, kako misle da su veliki jer ostaju sami u rukama profesionalnog stručnog kadra koji se brine za njih. Ovdje se djeca upoznaju s drugom djecom, pritom ne mislim na djecu iz vrtićke grupe ili iz razreda, a to je jako bitno za njihovo osamostaljivanje, razvoj komunikacije i socijalizacije.

Ovo razdoblje je vrlo bitno jer iz tog programa dobivamo športaše koji se priključuju natjecateljskom programu. Kasnije ti mali športaši prerastaju u velike športaše. Natjecateljski program je poseban jer djeca počinju ozbiljnije trenirati i sudjelovati na natjecanjima. U ovom periodu odnosno programu djeca jačaju duh, samopouzdanje je još veće, jednom riječju djeca – športaši se žele dokazati i pokazati u najboljem svijetlu.

Na taj način djeca dobivaju pozitivnu crtu (pokušavaju ostvariti uspjeh) što je neophodno za sve ostale stvari u životu, kao npr. takva djeca se lakše nose sa školskim zadacima, odnosno žele ostvariti uspjeh u školi i društvu.

U natjecateljskom športu razlikujemo nekoliko kategorija i to: od najmlađe dobi npr. zagići, nade i dr., zatim mlađi pioniri, pioniri, mlađi kadeti, kadeti, juniori i seniori. Naravno ti nazivi se razlikuju od športa do športa, ali u većini športova je takva raspodjela naziva. Svaka kategorija je određena prema dobi djece koja mogu sudjelovati u njoj. Također svaka kategorija ima određenu razinu natjecanja. Što je športaš stariji to je razina natjecanja viša.

Športska rekreacija je posebno veliko i bitno športsko područje gdje se širi športska svijest i športska kultura građana. U jednom od slijedećih članaka posebnu pažnju posvetit ću športskoj rekreaciji.

U natjecateljskom športu razlikujemo nekoliko kategorija i to: od najmlađe dobi npr. zagići, nade i dr., zatim mlađi pioniri, pioniri, mlađi kadeti, kadeti, juniori i seniori

Vratimo se na športove i športske klubove grada Zagreba. Ako ste već odlučili dijete upisati u športski klub određenog športa, trenutno potrebne informacije možete potražiti na web stranici Zagrebačkog športskog saveza www.zgsport.hr klikom (na: Adresar) određeni šport odvest će vas na informacije koje će vam pokazati koji svi klubovi djeluju na području Grada Zagreba u određenom športu.

U skorije vrijeme sve takve i ostale bitne športsko - kineziološke informacije dobit ćete od Centra za istraživanje i razvoj športa (CIRS), koji radi na projektu Interaktivne športske karte grada Zagreba, koja će biti javni digitalni servis. Interaktivna športska karta grada Zagreba je projekt od iznimne važnosti za širenje športa među djecom, mladeži i odraslima.

Interaktivna športska karta grada Zagreba je sinteza športa, športskih i rekreativnih aktivnosti, športskih saveza, klubova i športskih objekata na području Grada Zagreba, putem koje će se dobiti informacije koje utječu na uključivanje djece, mladeži i odraslih u različite oblike športskih aktivnosti.

U današnje vrijeme kada su mediji vrlo jaki u širenju informacija, jedan od najjačih medija je zasigurno internet. Roditelji su prenatrpani s obvezama, a internet im omogućava da na jednom mjestu brzo i jednostavno dođu do svih potrebnih informacija u svezi određene djelatnosti, u ovom slučaju športa.

Putem Interaktivne športske karte grada Zagreba nastojat će se proširiti pozitivne i zdrave informacije u području športa, a korisne za dijete i roditelja.

Interaktivna športska karta grada Zagreba je sinteza športa, športskih i rekreativnih aktivnosti, športskih saveza, klubova i športskih objekata na području Grada Zagreba

Nadalje biti će prikazani svi športski objekti na kojima se provode športske aktivnosti, njihova dostupnost ili zauzetost. Sve će biti potkrijepljeno slikama, što će davati na većoj dimenziji samog projekta.

Interaktivna športska karta grada Zagreba će Vam pružiti upoznavanje sa športom, svojim gradom, te interesantnim informacijama u svezi pojedinog športa kao što su: (najbolji zagrebački športaši i klubovi).

Zato sretno sa odabirom športa, započet ćete iz “fotelje” surfajući internetom, a već sutra možete uživati gledajući svoje dijete kako trči, pliva, skija, ili ste vi još dovoljno mladi da se pridružite natjecateljskom, rekreativnom ili veteranskom športu.

Ako želite konkretnije odgovore slobodno se obratite na e-mail: ecarapina@cirs.hr ili cirs@cirs.hr - Centar za istraživanje i razvoj športa zasigurno će naći odgovor za vas.

Autor: Eleonora Čarapina

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Na športskoj se aktivnosti djeca upoznaju s drugom djecom, pritom ne mislim na djecu iz vrtićke grupe ili iz razreda, a to je jako bitno za njihovo osamostaljivanje, razvoj komunikacije i socijalizacije.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0