Zajednička igra male djece

Objavljeno 04.09.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Djeca u pravilu oko svoje treće godine postaju sposobna za zajedničku igru s vršnjacima.

Do treće godine igra djece uglavnom se javlja u nekoliko oblika. Vrlo mala djeca mogu se neko vrijeme igrati sama najviše u sigurnosti vlastitog doma ili kada se nalaze uz poznatu i pouzdanu odraslu osobu ili starije dijete. U toj dobi djeca se igraju s djecom iste dobi jedan kraj drugoga, ali svatko pri tom igra svoju igru i zadovoljni su dok ne ometaju jedan drugog.

Do treće godine svako dijete igra svoju igru.

Oko treće godine, pomalo i oklijevajući počinju surađivati s drugom djecom. Djeca imaju poteškoća s pobjeđivanjem, gubljenjem i varanjem. Većina djece voli pobjeđivati, a mnoga ne podnose kad gube, pa će pribjeći i varanju da to izbjegnu. Ponavljanjem će se naučiti igrati zajedno i prebroditi poteškoće koje izazivaju svađe te će moći smisliti i uživati u sve složenijim igrama. 

Drugi problem je dijeljenje igračaka. Ako i žele biti velikodušna prema svojem prijatelju često ne mogu podnijeti gledati ga kako se igra s jednom od njegovih omiljenih igračaka. Kako bi se izašlo na kraj s tim problemima treba strpljenja i razumijevnja. Treba poštovati djetetovo vlasništvo, ali ga i poticati da dijeli s drugima, no ne smije ga se na to prisiljavati. Najbolje je odrediti smjernice za dijeljenje igračaka i dogovoriti se s djetetom da se njemu posebno drage igračke sklone kad mu prijatelji dolaze u posjet. Iz položaja sigurnosti svojeg posjeda ono će lakše odlučiti dijeliti ga s drugima.

Izvor: Zdravo djetinjstvo, John B. Thomson

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Treba poštovati djetetovo vlasništvo, ali ga i poticati da dijeli s drugima, no ne smije ga se na to prisiljavati. Oko treće godine djeca počinju po malo surađivati s drugom djecom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0