Zaštitite srce lubenicom

Objavljeno 21.06.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Ovaj omiljeni ljetni obrok malih i velikih ima i brojne zdravstvene dobrobiti.

Ne samo da nam pomisao na lubenicu izaziva zazubice i slike vrućih ljetnih dana nego ovo vodom i vitaminima bogato voće može pomoći očuvati naše krvožilno zdravlje!

Tako su istraživači sveučilišta Kentucky i Purdue podijelili laboratorijske miševe u dvije skupine. Obje su hranili namirnicama bogatima kolesterolom i zasićenim mastima (faktorima koji dokazano doprinose bolestima krvo-žilnog sustava). Razlika je u tome što su jednim "ispitanicima" dali vodu koja je sadržavala dva posto soka lubenice, dok je druga skupina dobila vodu s otopinom koja je sadržavala jednaki sadržaj ugljikohidrata kao i sok od lubenice.

Istraživanje je pokazalo kako konzumacija slatke lubenice može zaštititi srce i krvne žile kroz nekoliko bitnih faktora. Miševi koji su pili mješavinu vode s otopinom imali su gotovo upola nižu razinu lošeg kolesterola, LDL-a. Miševi koji su pili sok od lubenice za 30 posto su se manje udebljali u odnosu na druge miševe. Također, nakupljanje plaka u arterijama miševa koji su pili sok od lubenice bilo je 50 posto manje, a jednako tako je zamijećena i viša razina citrulina – amino kiselina koje imaju sposobnost opustiti krvne žile.

"Znamo da je lubenica dobra za zdravlje jer sadrži citrulin. Ono što istraživači tek trebaju ustanoviti je kako on djeluje na molekularnoj razini", objasnio je Sibu Saha, profesor kirurgije Sveučilišta u Kentuckyju i voditelj studije.

Lubenica je bogata likopenom, antioksidansom koji joj daje specifičnu crvenu boju (baš kao i kod rajčice) i smanjuje rizik nastajanja raka prostate. Sto grama lubenice sadrži 10 posto šećera, 90 posto vode, 20 miligrama betakarotena, 0,5 miligrama željeza, sedam miligrama kalcija, deset miligrama fosfora i oko 20 kalorija.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing