Zašto autosjedalica?

Objavljeno 05.04.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … U vrijeme godišnjih odmora i priprema za putovanje, svakako je potrebno razmišljati o sigurnosti djece u automobilu i o pravilnoj vožnji djece u autosjedalicama

Počnimo od toga što nalažu hrvatski zakoni. Krovni zakon je Zakon o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) koji vrijedi od 17. lipnja 2008 i propisuje:

U Republici Hrvatskoj sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici.

Sva se djeca moraju prevoziti isključivo na stražnjem sjedalu, s iznimkom djece do 2 godine starosti, koja se smiju prevoziti na mjestu suvozača, ali samo ako su u autosjedalici postavljenoj suprotno od smjera vožnje te ako to mjesto ima isključene zračne jastuke.

Sva djeca do 12 godina moraju koristiti njihovom uzrastu prilagođene autosjedalice, osim ako se prevoze na mjestu na kojem se nalazi pojas u dvije točke vezanja.

Kvalitetu dječjih sjedalica definira Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 92/05) koji propisuje:

Dječja sjedala koja se postavljaju u osobni automobili i kombinirani automobil moraju biti u skladu s direktivom ECE R 44.03, a sve sjedalice proizvedene nakon lipnja 2006. godine moraju biti u skladu s direktivom ECE R 44.04.

Prometne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina. Što je još tužnije, procjenjuje se da bi oko 80 posto djece preživjelo ili ne bi zadobilo teške ozljede da su bila ispravno vezana u primjerenoj autosjedalici.

Držanje djeteta u naručju nije siguran način putovanja! Kod sudara od samo 50 km/h dijete mase 5 kilograma zbog inercije postaje teško 275 kilograma - ruke jednostavno nisu dovoljno snažne da zadrže dijete od izlijetanja!

Nažalost, a usprkos zakonskim odredbama istraživanja pokazuju da većina ljudi – više od 80 posto - ne prevozi svoju djecu u automobilu na siguran način. Dio vozača uopće ne koristi autosjedalicu, a oni koji je koriste vrlo često ne postave autosjedalicu ispravno ili u njoj ne vežu djecu na ispravan način.

Da u Hrvatskoj ipak nije sve tako crno, pokazuju podaci MUP-a koji govore da se konstantno smanjuje broj smrtno i teško ozljeđene djece u prometu. Kao i proteklih godina, najviše djece u 2010. nastradalo je u svojstvu putnika, a upola manje u svojstvu pješaka. Doduše, broj djece koja u sudarima sudjeluju još je velik ali se, očito zahvaljujući korištenju autosjedalica, smanjila težina ozljeda koje zadobivaju djeca-putnici.

Držanje djeteta u naručju nije siguran način putovanja! Kod sudara od samo 50 km/h dijete mase 5 kilograma zbog inercije postaje teško 275 kilograma - ruke jednostavno nisu dovoljno snažne da zadrže dijete od izlijetanja!

Kako bi se pozitivan trend nastavio, izuzetno je važno da se svaki roditelj informira o autosjedalicama, nabavi autosjedalicu koja odgovara dobi i veličini djeteta te je ispravno postavi u automobil. I najvažnije, treba vezati dijete u autosjedalicu, kako za vrijeme čitavog dugog putovanja, tako  i na najkraćoj vožnji, do trgovine, vrtića, škole...

Autor: Be Safe

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kako bi se pozitivan trend nastavio, izuzetno je važno da se svaki roditelj informira o autosjedalicama, nabavi autosjedalicu koja odgovara dobi i veličini djeteta te je ispravno postavi u automobil.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing