Zašto ću se sa svojom obitelji opet vratiti u Kušadasi

Objavljeno 03.06.2018.

Prošlog ljeta, odlučili smo posjetiti Tursku po prvi put, i odabrali Kušadasi. Nakon nedjelje iz bajke znao sam da sam napravio veliku grešku - trebalo je da rezervišemo duplo duže!

Prošlog ljeta, odlučili smo posjetiti Tursku po prvi put, i odabrali Kušadasi. Nakon nedjelje iz bajke znao sam da sam napravio veliku grešku - trebalo je da rezervišemo duplo duže!

Kada je u pitanju Kušadasi Turska se zaista potrudila da gostima priredi nezaboravan obiteljski užitak. Svi smo se dobro naodmarali i uživali, stoga ovim putem želim da vam prenesem sve što sam saznao i što treba znati ako putujete u Kušadasi, kako biste i vi imali pozitivno iskustvo.

Sve te divlje, divne plaže!

Dok smo se prvog dana smjestili kako dolikuje, nismo se zamarali da tragamo za nekim posebnim plažama, već smo išli na obližnju Ladies Beach. U usporedbi sa onima koje smo kasnije otkrili, nije ništa posebno, ali joj ništa naročito ni ne fali. Voda je plitka i fina da se klinci kupaju, treba doći ranije kako biste zauzeli mjesta (ležaljke se naplaćuju, ali ne puno), ima gužve i mnogo kafića i barova gdje se može i jesti. Onima koji nemaju iskustva sa lokalnim low budget plažicama Ladies Beach može djelovati užasno, ali kada se usporedi, primjerice, sa sličnima u Nesebaru i Haniotiju, mnogo je bolja.

Pravo uživanje je počelo nakon što smo se dobro raspitali o plažama na Kušadasiju - otkrili smo da postoji mnoštvo finih plaža do kojih se stiže dolmusima, ili se tijekom krstarenja staje na pojedinim divljim plažicama koje drugačije nisu dostupne.

Od tih, malo udaljenijih plaža, nama su se najviše dopale plaže u nacionalnom parku, naročito pješčana Icmeler! Stiže se u „National park” dolmusom, a dolazili smo rano ujutru, i navečer čekali da gledamo zalazak Sunca s plaže. Isto tako, mnogo nam se dopala i Kustur beach - ona je na samo 3 kilometra od grada, i do nje voze „Sehirici” dolmusi.

Čežnjivi pogledi ka Golubijem ostrvu

Nismo obišli sve plaže koje smo htjeli - kao što rekoh, za Kušadasi treba vam makar desetak dana; izostavili smo i posjetu Golubijem ostrvu jer jednostavno nije bilo vremena: željeli smo da naš dječak što više vremena provodi na plaži, a da se ne vozimo i ne hodamo cijeli dan, svaki dan - ipak je ovo odmor.

Imali smo preljep pogled na Golubije ostrvo dok smo šetali plažama u centru. Pri sljedećoj posjeti Kušadasiju ćemo zasigurno svratiti i tu, jer smo čuli sve najljepše: srednjovijekovni zamak djeluje vrlo zanimljivo, a koliko smo primijetili, obala je vrlo luksuzno uređena, bilo bi ljepo večerati tu neki put.

Najljepši dan u Efezu

Posvjetiti cijeli jedan dan obilasku Efeza bio je pun pogodak! Odabrali smo najmanje topao dan, opremili se i pošli u avanturu.

Efez je zaista veličanstveni, dobro očuvani drevni grad u kome ne znate gdje prije da gledate. Ispunjen je ostacima antičkog svijeta neprocenjive vrijednosti: dok smo hodali njime, pažnju su nam najviše okupirale:

Celzusova knjižnica;

Hadrijanov hram;

Hram boginje Artemide.

Šetnja Mermernim putem kroz Efez idealna je za razgledanje, usput smo gledali statue velikana i crteže. Savjetujem vam da odaberete neki malo manje vruć dan za obilazak, jer u zemlji kakva je Turska temperature znaju biti veoma visoke i neugodne. I nemojte zaboraviti šešire, kremu za sunčanje i vodu u rančićima! Kamen se ljeti usija i sunce prži, pa je bolje poći u bijeloj, lanenoj odjeći sa dugim rukavima i nogavicama, da se zaštitite od zračenja.

Živopisni Pamukkale

Za drugu ekskurziju odabrali smo Pamukkale, čudo od prirodne ljepote Turske - ništa slično nismo do sada vidjeli!

„Pamučni zamak” sa bijelim terasama od sedimentnih stijena, prirodni bazeni,17 termalnih izvora čije se vode prelijevaju, Plutonova špilja… mjesto kao sa drugog planeta, koje se ne zaboravlja!

Dok je sinčić trčkarao ispred nas i igrao se vodom, mi smo na miru uživali u pogledu; začudo, ovaj izlet mu nije teško pao, mada sam se dosta umorio i kasnije zadrijemao u sobi.

Šta smo ostavili za sljedeći put

Četiri dana po plažama, jedan u Efezu i jedan za Pamukkale - ključno smo vidjeli, ali ostalo je još mnogo toga za obilazak. Zasigurno ćemo posvjetiti pozornost i drugim značajnim povjesnim lokalitetima, ali kada naše dijete bude malo starije, kako bi zapamtio i kasnije cijenio dragocjene uspomene.

Posjetićemo i druge plaže, izdvojiti više vremena za krstarenje duž obale, a tu je i Golubije ostrvo, Selcuk i Davutlar termalni bazeni…

Ostalo je mnogo toga, i jedva čekamo sljedeću priliku da posjetimo Kušadasi! Raznovrsnost ponude, divna usluga i lijepe plaže dopašće se svima, a kulturno bogatstvo obližnjih drevnih gradova daje poseban pečat ovom iskustvu.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0