Zašto je bitno pravilno držanje od najranije dobi

Objavljeno 28.09.2018.

Sjećate li se kako vas je učiteljica u osnovnoj školi ispravljala da treba da sjedite uspravno tijekom nastave? Ili su to činile baka i majka kod kuće, a vi se unatoč svemu protivili jer niste razumjeli zašto vam to govore, a sada to isto radite svojoj djeci.

Iako bolovi u leđima ne počinju od malih nogu, mogu se javiti u nešto kasnijoj dobi, a problemi sa kralježnicom najčešće se uoče na sistematskim pregledima u školama. Pravilno držanje tijela je bitno, a jednostavno je prakticirati nekolicinu vježbi za koje vašem djetetu ne treba mnogo vremena da ih izvede.

Preventiva je osnovica zdravlja

Da li ste primijetili da se vaše dijete nekada više oslanja na jednu nogu kada stoji, a da se nesvjesno malo više naginje na stranu tijekom sjedenja? Treba da znate da do deformiteta najčešće dolazi kada dijete naglo raste, a to je u doba puberteta.

Bitno je obratiti pozornost na navike djeteta, kako sjedi, hoda, na koji način nosi ruksak i da li je on stalno na istom ramenu. Sve su to stvari koje imaju utjecaja na kralježnicu i koje mogu dovesti do deformacije jer opterećuju kralježni stub.

Tijekom sistematskih pregleda nije uvijek moguće uočiti da li je došlo do skolioze, odnosno krivljenja kralježnice, ali pozornost treba obratiti na simptome koji ne izostaju u slučajevima oboljenja. Sva pogrbljenja i promjene u držanju djeteta moguće je vidjeti i bez pomoći liječnika.

Šta prouzrokuje bol u kralježnici?

Ako vam se dijete požalilo na bol u predjelu kralježnice, sigurno znate da je bitno pronaći uzrok i otkloniti tjeskobu. Zabrinjavajući su podaci da se oko 80 odsto građana u nekom razdoblju života suoči sa ozbiljnim problemima sa kralježnicom, a najranijoj dobi je moguće efikasno utjecati na takve probleme.

Često je to samo alarm za neku drugu bolest, ali općenito treba obratiti pozornost na takve signale kako bi se djelovalo u pravom trenutku jer je kralježnica izložena stalnom opterećenju tijekom života i nije ni čudo da se jave bolovi. Uzrok može biti težak fizički rad, neumjerena aktivnost ili ozljeda mišića, ali većina križobolje javlja se bez jasnog uzroka.

Da li je držanje tijela pravilno

Da li su vam noge savijene pod pravim kutom dok sjedite? Bedra treba da budu paralelna sa podom, a tijelo u odnosu na njih pod kutom između 90 i 120 stupnjeva. Nije teško primjenjivati ovo pravilo i tijekom dana jer će vam leđa sigurno biti zahvalna.

Jedna od preporuka liječnika jeste da ako već postoje problemi sa kralježnicom, onda treba poboljšati disanje. Neprikladno držanje tijela izaziva razne probleme, a neke ćete zaliječiti tako što ćete duboko disati i omogućiti normalan protok kisika kroz organizam.

Vježbe za djecu

Bol je općenito neugodan osjećaj, a to je reakcija tijela na nešto što mu ne prija. Dobra vijest je da mi možemo trenutačno utjecati na držanje svog tijela i spriječiti buduće bolove. Kada dijete provodi dosta vremena u sjedećem položaju, u školi ili doma, predložite mu da ustaje s vremena na vrijeme.

Ramena treba podići, ali ne pretjerivati jer nije ni zdravo ni lijepo za vidjeti nekoga ko ide sa podignutom glavom i ramenima bez ikakve mjere već to treba biti na prihvatljivoj razini. Možete prakticirati plivanje sa svojim mališanima i tako potaknuti fizičku aktivnost.

Bitno je ojačati cjelokupni sustav mišića, a to se da postići umjerenom vježbom ili jednostavno šetnjom kako biste postigli da vam organizam funkcionira normalno, a da ne ulažete previše energije i ne rizikujete ozljede.

Sigurno ste i sami svjesni da je pravilno držanje tijela bitno za zdravlje cjelokupnog organizma, a u trudnoći možete pratiti ove savjete koji će vam biti od koristi da i u drugom stanju sačuvate zdravlje leđa.

Zajedno sa mališanima prakticirajte vježbe koje i vam i njima prijaju jer ćete tako utjecati na poboljšanje zdravlja i spriječićete brojne neugodnosti koje mogu nastati nepravilnim držanjem tijela kome smo svi skloni u manjoj ili većoj mjeri.

Znamo da to radite nesvjesno i da vam je često lakše sjesti tako nego biti uspravljen sve vrijeme. I sve je to razumljivo, ali samo se sjetite da vas ne košta ništa da makar nekoliko minuta tijekom dana odvojite i posvetite brizi o svom tijelu. Dajte dobar primjer svojoj djeci,

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0