Zašto je krv iz pupkovine toliko važna?

Objavljeno 23.11.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda

Krv iz pupkovine može se darovati u javnu banku, gdje može poslužiti i drugima za liječenje. Evo svih podataka koji bi vam mogli zatrebati pri donošenju odluke o darivanju krvi iz pupkovine.

Koje je bolesti moguće liječiti transplantacijom krvotvornih matičnih stanica (KMS)?

Transplantacija krvotvornih matičnih stanica (KMS) pruža nadu u izlječenje mnogih po život opasnih bolesti. Izvor su KMS-a koštana srž, periferna krv te krv iz pupkovine. Matične stanice iz koštane srži ili krvi imaju mogućnost stvaranja svih vrsta krvnih stanica (eritrociti, leukociti, trombociti). Transplantacija KMS-a primjenjuje se već tridesetak godina i postala je rutinskom metodom u liječenju malignih i nemalignih hematoloških bolesti. Koštana srž ili krv za transplantaciju uzimaju se od bliskog srodnika (brat ili sestra bolesnika) ili od dobrovoljnog darivatelja koštane srži. Zbog velike razlikovnosti sustava tkivne podudarnosti, koji je ključni čimbenik u odabiru darivatelja, ovom se metodom može liječiti svega 30 do 40 posto bolesnika. Budući da se krv iz pupkovine može koristiti za transplantaciju KMS-a na isti način i za iste bolesnike kao i koštana srž ili matične stanice iz periferne krvi, počele su se osnivati banke krvi pupkovine. Darivanje krvi pupkovine u javnu banku daje šansu i ovim bolesnicima da nađu tkivno podudarnog darivatelja i budu liječeni transplantacijom.

Zašto je krv iz pupkovine toliko vrijedna?

Nakon djetetova poroda u krvnim žilama posteljice i pupkovine preostaje krv koja sadrži velik broj KMS-a koje imaju mogućnost stvaranja stanica periferne krvi kao i stanice koje se nalaze u koštanoj srži. Budući da mogu obnoviti koštanu srž, ove se stanice mogu transplantirati umjesto stanica koštane srži. Posteljica se nakon poroda uništava kao i sav ostali biološki otpad. S obzirom na biološke mogućnosti krvi koja u njoj ostaje, šteta je propustiti priliku da ona ne bude pohranjena i korištena za transplantaciju.

Javne banke krvi iz pupkovine

Darivanje krvi iz pupkovine osigurava dostupnost transplantata za mnoge bolesnike. Javne banke pohranjuju krv iz pupkovine za opću dobrobit. Prva nesrodna transplantacija krvi pupkovine učinjena je 1993. godine. Unatrag posljednjih desetak godina transplantacijom KMS-a iz krvi pupkovine pohranjene u javnim bankama liječeno je više od 10.000 bolesnika. Javne banke povezane su u međunarodnu mreæu koja je dostupna svim bolesnicima širom svijeta. Prema posljednjim je podacima u javnim bankama širom svijeta pohranjeno više od 200.000 doza krvi iz pupkovine, no taj broj svakim danom raste. Darivanje krvi pupkovine u javnu banku dobrovoljno je i anonimno. Obitelj koja daruje krv nema nikakvih financijskih obveza. Javne su banke neprofitne ustanove.

Kako mogu postati davatelj?

Pristanak za darivanje možete dobiti u trudničkim ambulantama bolnica koje surađuju s Bankom krvi iz pupkovine Ana Rukavina ili ga možete zatraæiti u Banci. Sve informacije o dobrovoljnom darivanju krvi iz pupkovine možete pronaći na stranici Zaklade: www.zaklada-ana-rukavina.hr. Krv iz pupkovine prikuplja se isključivo u slučajevima kada je majka dala izričit pristanak za darivanje. U ostalim se slučajevima posteljica s pupkovinom uništava.

Kako se prikuplja krv iz pupkovine?

Krv iz pupkovine prikuplja se nakon nekompliciranog poroda (vaginalnim putem ili carskim rezom) jednostavnim postupkom koji ne šteti ni novorođenčetu niti majci. Postupak prikupljanja ne zahtijeva od liječnika i primalje promjenu uobičajnog postupka vo enja poroda. Dijete se od posteljice odvaja podvezivanjem i rezanjem pupkovine. Još dok se posteljica nalazi u maternici, pupkovina se dezinficira nakon čega se pupčana vena ubode iglom vezanom na sustav vrećica koje omogućuju prikupljanje što veće količine krvi zaostale u posteljici. Postupak prikupljanja je bezbolan i traje nekoliko minuta. Vaše zdravlje i zdravlje vašega djeteta liječniku su koji vodi porod na prvome mjestu. Prikupljanje će se učiniti tek ako liječnik procijeni da na taj način neće biti ugrožena vaša sigurnost i sigurnost djeteta.

Kako se krv iz pupkovine pohranjuje?

Krv iz pupkovine mora biti pohranjena na vrlo niske temperature (niže od -150°C) najkasnije 48 sati nakon poroda. Zbog toga se, odmah nakon prikupljanja, krv pupkovine prevozi u banku. Za prijevoz krvi do banke nisu potrebni nikakvi posebni uvjeti.

Je li postupak prikupljanja uvijek uspješan?

Ponekad nije moguće prikupiti dovoljnu količinu krvi i stanica za uspjeπnu transplantaciju. U javnu banku bit će pohranjena samo krv pupkovine koja zadovoljava visoke zahtjeve kvalitete. Općenito se drži da tek svaka treća darovana krv zadovoljava postavljene kriterije za pohranu u javnu banku.

Kako se testira darovana krv?

Krv iz pupkovine testira se radi procjene kvalitete i tkivne podudarnosti. Zbog ograničene količine krvi pupkovine, za testiranje na uzročnike krvlju prenosivih zaraznih bolesti koristi se majčina krv. Nalazi testiranja bit će dostupni darovateljici. Pri testiranju se Banka krvi iz pupkovine Ana Rukavina pridržava hrvatskih zakonskih propisa i međunarodnih stručnih standarda.

Je li darivanje povjerljivo?

Informacije o darivanju krvi pupkovine su povjerljive. Darovanoj krvi pridružuje se jedinstveni broj koji se koristi za identifikaciju u banci, registru i transplantacijskom centru. Time su podaci o darivatelju zaštićeni.

Hoće li darovana krv biti dostupna mojoj obitelji?

Kada se krv iz pupkovine daruje, ona je na raspolaganju svim bolesnicima koji trebaju transplantaciju. Međutim, ako netko u obitelji zatreba transplantaciju KMS-a, pretražit će se baza podataka i provjeriti je li darovana krv iz pupkovine još raspoloživa. Ako je krv iz pupkovine i dalje u banci, a podudarna je s oboljelim članom obitelji, pretraživanjem će se pronaći i izdati za liječenje bez ikakvih financijskih potraživanja. Vjerojatnost da krv bude u banci deset godina nakon prikupljanja iznosi 85 posto.

Gdje se u Hrvatskoj prikuplja krv iz pupkovine za Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina?

Krv iz pupkovine prikuplja se u nekoliko rodilšta čije je osoblje Banka educirala za postupak prikupljanja. Popis rodilišta u kojima se može darovati krv iz pupkovine nalazi se na internetskoj stranici Kliničkog bolničkog centra Zagreb www.kbc-zagreb.hr kao i na stranici Zaklade Ana Rukavina www.zaklada-ana-rukavina.hr.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Pohrana krvi iz pupkovine izvrstan je način zaštite budućeg zdravlja svojeg djeteta.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0