Zašto je važno ležanje na trbuhu

Objavljeno 09.06.2014. | Dobna skupina: 0-1

Čini se da dosta novopečenih majki ne zna zašto je važno da njihove bebe povremeno leže i na trbuhu...

Ležanjem na trbuhu bebe razvijaju motoričke sposobnosti, što je od izuzetne važnosti za njihov razvoj. Bebe na ovaj način razvijaju mišiće trupa, vrata i ruku te uče kako kontrolirati pokrete glave. Jačanje ovih mišića kasnije im olakšava sjedenje, puzanje, pa i hodanje. Osim toga, ležanje u ovom položaju jamči i pravilno formiranje llubanje djeteta te sprječava deformitete oblika glave.

Mnoge se majke pitaju kada je pravo vrijeme za stavljanje beba u ovaj položaj - pedijatri se uglavnom slažu u tome kako nije nikakva greška da to započnete odmah po rođenju bebe, no krajnje je vrijeme onda kada vaša beba može sama pomicati glavu lijevo-desno ili je lagano pridizati.

Ležanjem na trbuhu bebe razvijaju motoričke sposobnosti, što je od izuzetne važnosti za njihov razvoj. 

Najbolje je bebu stavljati na trbuh odmah nakon buđenja, jer su bebe tada odmorene i pune energije za "vježbanje" navedenih mišića. Dovoljno je ispočetka ostavljati bebu na trbuhu dva ili tri puta dnevno po nekoliko minuta, no to se vrijeme može i produžiti, pogotovo ako primijetite da vaša beba u ovome uživa. Nemojte se obashrabriti ako vaša beba u ovom položaju ostane samo nekoliko sekundi. Većina beba ne voli biti u ovom položaju, jer on iziskuje popriličan napor. Ipak, nemojte brzo odustati.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing