Zašto lišće pada?

Objavljeno 26.09.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … bombon logo U jesen kada je sunčeva svjetlost sve slabija lišće počinje opadati s grana.

Na lisnoj peteljci stvara se tvrdi, drvenasti sloj. Lišće počinje mijenjati boju u žućkastu i crvenkastu jer voda teško dopire do lista te tako list vene. Opadanjem lišća tj. odbacivanjem listova drveće se štiti od oštećenja koja bi nastala zbog niskih temperatura tijekom zime.

No, prije nekoliko godina znanstvenici su otkrili zašto lišće u jesen promijeni nekoliko boja, a zatim otpadne s drveta. Znanstvenik Brian Ford vjeruje kako se na taj način biljke rješavaju svojih otpadaka.

''Dugo vremena na list smo gledali kao na organ koji fotosintezom zadržava energiju. No, list je još na neki način i ćelija u kojoj biljka pohranjuje svoje otpadne stvari te ih se riješava u trenutku kada list otpadne'', tvrdi znanstvenik napominjući kako se pri kraju životnog vijeka jednog lista u njemu poveća količina štetnih tvari.

Teorije da lišće otpada zbog nedostatka vode znanstvenik opovrgava činjenicoma da i biljke koje rastu u vodi također gube lišće.

''U jesensko vrijeme kada lišće mijenja boju od zagasito crvene do smeđe i odjednom otpadne s drveta moramo imati na umu što se zapravo događa, a to je proces izlučivanja. Naravno, zbog ove informacije ljepota jesenskog lišća više nikad neće biti ista'', našalio se znanstvenik.

Autor: Josipa Franjić Radulović

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0