Zašto mame ljube bebe?

Objavljeno 09.10.2016. | Dobna skupina: 0-1

Čini se kao jednostavan odgovor, zar ne? A u stvari se iza ljubljenja beba kriju složeni biološki obrasci!

Nakon rođenja djeteta ništa nije prirodnije od prizora mame koja ljubi bebu, piše portal Birth Unlimited. Zašto to čine? Očit bi odgovor bio zato što se između mame i bebe već stvorila jaka emocionalna veza, ali postoje i drugi biokemijski razlozi za to - a ti razlozi jasno nam govore da bismo češće trebali vjerovati unutarnjoj mudrosti našeg tijela. Baš kao što naša tijela znaju roditi bez da razumiju sve detalje procesa, tako i biološki sustavi tijela imaju složenu društvenu međuigru između mame i bebe. 

Kada životinja dobije mladunče, vidjet ćete da većina životinjskih majki puno vremena provede ližući potomstvo. Time ona upošljava svojih pet osjetila pa upoznaje okus, miris, opip, zvuk i sliku svojeg mladunčeta. Time - drugim riječima - mladunče postaje stvarno njeno.

Kada majka rodi u idealnijim uvjetima, nakon nekog vremena ona počinje izvoditi svojevrsna "smirujuća" ponašanja. Miluje dijete, istražuje mekoću njegove kože, broji i mazi prstiće na rukama i nogama. Vjerojatno gleda kome beba sliči. Primjećuje boju kose i očiju te važne fizičke značajke. Uskoro će naučiti razlikovati plač svoje bebe među plačevima svih drugih beba. Kada se nagne poljubiti bebu, upit će i njen miris, a kroz poljubac će naučiti i kakav beba ima "okus". I na taj se način uistinu mama i beba emocionalno zbližavaju.

Ali to nije sve. Ljubljenje bebe čini čuda za povezivanje i emocionalnu bliskost, alil i za zdravlje. Kada majka ljubi bebu, ona uzima uzorak patogena s bebinog lica. To su patogeni koje će beba kušati. Patogeni ulaze u majčine sekundarne limfne organe kao što su mandule i stimulira se proizvodnja B stanica specifičnih za te patogene. Te B stanice potom prelaze u majčino mlijeko gdje potiču imunitet beba.

Majčino mlijeko na mnoge načine potiče imunitet djeteta, ali ne pomoću antitijela koja se stvaraju tijekom trudnoće. Bebe trebaju antitijela koja ih štite od svijeta s kojim su u doticaju. Ljubljenje bebe tako postaje važnom aktivnošću jer majčinom tijelu pomaže utvrditi koji točno patogeni trebaju bebinu imunitetu.

Autor: Branimira Mrak

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing